Juice- og vinproduksjon

Kompetansenettverket for Lokalmat Øst inviterer til kurs om produksjon av juice og vin av norske frukter og bær, inkludert druer.
Dato
01. apr 2025
02. apr 2025
Tid
09:00 - 16:00
Sted
Del 1: Dag 1: Nofima, Osloveien 1, Ås Dag 2: Anikonic vineri, Sandakerveien 422, 3519 Hønefoss - Del 2: Digitalt
Pris
Kr 3950,- pr. person inkl. moms. Prisen inkluderer lunsj og kursmateriell.
Kurset består av to deler. Den første er fysisk, der første dag er på Nofima og dag 2 er hos Anikonic vineri på Hønefoss. Del to foregår digitalt på Teams.
Kurset vil omfatte både praktiske øvelser, demonstrasjoner og teori.
Kurset innhold
Kurset vil dekke pressing av frukt og bær ved hjelp av ulike metoder, samt produksjon av vin fra norske frukter, bær og druer.
Dag 1: 1. april, Nofima, Ås (kl. 9-16)
Tema: Juiceproduksjon
- Forbehandling før pressing
- Utstyr
- Bruk av pakkpresse og vannpresse
- Tilsetnings- og hjelpestoffer
- Pasteurisering
- Lagring
Dag 2: 2. april, Anikonic vineri, v/Anika Perisic, Sandakerveien 422, 3519 Hønefoss (kl. 10-16)
Tema: Produksjon av norsk frukt-, bær og druevin
- Omvisning på vineriet
- Utstyr og prosesser
- Tilsetning av gjær og fermenteringsprosessen
- Overvåking av fermenteringen, måling av °Brix og alkoholpotensiale
- Hvordan sikre stabile produkter av høy kvalitet
- Merk: Deltakerne må selv ordne med transport til Hønefoss.
Dag 3: 8. april, digitalt på Teams (kl. 12-14.30)
- Tema: Emner innen juice- og vinproduksjon
Kurset vil omfatte både teori og praktiske øvelser.
Kursets mål
Gi deltakerne grunnleggende kompetanse om
- produksjon av juice og vin
- hvordan en kan oppnå stabile og gode produkter
Det vil bli lagt vekt på kvalitet, måling av kvalitet og sensorisk opplevelse
Målgruppe
Lokalmatprodusenter (<10 årsverk), som foredler norsk frukt/bær.
Påmelding og annen praktisk informasjon
Bindende påmelding innen 21.03.2025
For spørsmål rundt påmelding, kontakt Jannie Haraldstad.
Kurset Juice- og vinproduksjon arrangeres av Kompetansenettverk Lokalmat Øst