Gå til hovedinnhold

Innføringskurs i ysting og foredling av rå melk med Lise Brunborg/Stavanger Ysteri og Tom Hoffmann/Hoffmann Milk Treatment.

Tidspunkt(er)

01. nov 2021
04. nov 2021

Sted

Stavanger Ysteri, Ryfylkegata 13, Stavanger

Pris

4000,- inkl. kursmateriell, lunsj alle dagene og felles middag 3. kursdag. Overnatting må hver enkelt sørge for.

Sist oppdatert

Kurset er for de som har interesse for videreforedling av melk og som tenker å etablere egen virksomhet. Dette kurset gir grunnlag for å gå videre på modulkurs i ysting, som er rettet mot de som skal etablere ysteri/ melkeforedling.

Innføringskurset gir deltakerne grunnleggende kunnskap om foredling av rå (upasteurisert) melk.

Kurset kjøres etter samme opplegg og i tett samarbeid med SJH/Kompetansenettverket VEST og Norsk Gardsost.

Kompetansenettverkene er en del av tilbudet innen «Utviklingsprogram for landbruks- og reindriftsbasert vekst og verdiskaping».

NB! Svært begrenset antall plasser

FRIST: 1. oktober

Bekreftelse på kursplass sendes ut etter 1. oktober.

NB Det tas forbehold om endringer for gjennomføring som følge av smittesituasjon.

Program

Merk oppstarttidspunktet de ulike kursdagene. Det meldes fra om evt. endringer i programmet.

Mandag kl. 09.00-16.00
09.00 Velkommen ved Aase Vorre Skuland, Kompetansenettverket SØR
Presentasjonsrunde og introduksjon til kurset
09.30 Trygg mat – bærebjelke i all foredling. Nasjonale retningslinjer for melkeforedling. Gro H. Kleiberg, Kompetansenettverket SØR/Nofima
11.00 Ysting av kremost, fersk og modnet og syrning av yoghurt.
11.30 Separering av melk, rømme og syrna skummamelk til fatost
12.30 Lunsj
13.30 Kolbjørn Anda: Produksjon av melk til ysting
14.30 Teori: melk som råvare, kjemisk innhold og mikrobiologisk melkekvalitet.
15.45 Yoghurt ferdig syrnet

Tirsdag kl. 08.00-16.00
08.00 Oppmøte i ysteriet
08.30 Ysting av halvfast hvitost og Halloumi-ost. Drenering av kremost. Drenering av yoghurt.
11.30 Lunsj
12.30 Ysting av fatost, ricotta, kjerning av smør og koking av Halloumi-ost. Astrid Brommeland, Bedriftsutvikling Indre Ryfylke blir med.
14.30 Planlegge ysteri – hva bør en tenke på av tekniske løsninger, aktuelle utstyrsleverandører. Tom Hoffman, Hoffmann Milk Treatment
15.45 Oppsummering og spørsmål

Onsdag kl. 08.00-18.00
08.00 Oppmøte i ysteriet
08.30 Salting av hvitost og ferskost
09.00 Teori: Hvitost, fatost, kremost, kulturmelk, yoghurt, rømme og smør
11.30 Lunsj
12.30 Teori: Modning av ost
13.30 Omvisning i blåmugglager, hvitostlager og modningsskap for kremost
14.30 Avreise til ysteribesøk
15.00-18.00 Omvisning og middag på Ysteri

Torsdag kl. 09.00-15.00
09.00 Oppmøte i ysteriet
10.00 Oppfølging av ostene i ysteriet
11.00 Hjelp på veien – Aart Magnussen, Innovasjon Norge
11.30 Lunsj
12.30 Inspirasjon og veien videre
13.30 Ostesmaking med Matcompaniet.
NB! Deltakerne oppfordres til å ta med egne produkter eller ost som er laget i ditt nærmiljø.
15.00 Takk for denne gang!

Kursholderne

  • Kursholder Lise Brunborg startet høsten 2015 eget ysteri midt i Stavanger sentrum. På Stavanger Ysteri er det håndverksproduksjon av ost med fokus på bærekraftige råvarer, kompetanse, godt modna oster og dagsferske meierivarer av beste kvalitet. Lise har ellers brei bakgrunn innen melkeforedling, både fra studier ved NMBU, som yster på et lite geitmelksysteri i Oslofjorden uten vann og strøm og på sykkel til ulike gardsysteri rundt i landet. Hun underviser også på kurs innen melkeforedling i regi av Norsk Gardsost.
  • Tom Hoffmann blir også med på kurset. Han driver Hoffmann Milk Treatment og veileder både små og store melke-foredlere. Tom har master i meieriteknologi fra NMBU, og har jobbet på meieri i Norge, Danmark, Tyskland og Saudi Arabia. Han har bred kompetanse innen melkeforedling, osteproduksjon, prosesstyring, meieriledelse og forskning.

Både Lise og Tom brukes som veiledere innen melkeforedling i besøksordningen til Kompetansenettverkene for lokalmat.

Kontaktperson