Kurs
Grunnmodul lokal kjøttforedling 2023

Grunnmodulen er et breddefaglig kurstilbud innen kjøttforedling og går over 3 samlinger (to fysiske samlinger og en digital). Det legges opp til individuell studie- og arbeidsperiode mellom hver samling.
Dato
12. jun 2023
14. jun 2023
Tid
10:00 - 16:00
Sted
Nofima AS, Osloveien 1, 1430 Ås for samling 1
Pris
6800 inkludert lunsj og kursmateriell ved en deltaker, kr 11 000,-inkludert lunsj og kursmateriell ved to deltakere
Datoer
- Samling 1 er 12–14. juni 2023 Nofima Ås
- Samling 2. er 14. september 2023 Digital.
- Samling 3 er 26.–27. september 2023 Nofima Ås
Tidspunkt og påmeldingsfrist
10.00 – 16.00 (dag 1), 09.00 -15.00(dag 2)
Påmeldingsfrist er 29.05.2023.
Gjennom teori og praktiske øvelser, samt bedriftsbesøk skal deltagerne få kunnskap om hva som må til for å kunne produsere egne kjøttprodukter.
Kjøttpølser og spekepølser samt leverpostei og karbonader er noen av produktene deltagerne skal lære å produsere i løpet av denne grunnmodulen. Vi ser på oppsett av resepter, ingredienser og ulike metodikker for produksjon av kjøttprodukter. Gjennom denne grunnmodulen følger vi enkelte produkter fra råvare til ferdig emballert produkt, merking, hygiene, lokaler og utstyr samt salgskanal er også med.
Mål
Bedriftene skal bli i stand til å produsere egne produkter innenfor hygieniske krav, riktig utstyr, kontroll på råvaren samt ingredienser. Kunne sette opp en resept og deklarere produktet på riktig måte.
Målgruppe
Lokale kjøttforedlingsbedrifter eller produsenter med mindre enn 10 årsverk, som har planer om å starte opp med lokal kjøttforedling. Egner seg også for nyansatte i kjøttvirksomheter og produsenter som får leieprodusert produkter, men selger produktene sine selv.
Lærebok: «Kjøttfagene» av Idsø og Moe (utgitt i 2014). Faghefter og presentasjoner.
Program
Samling 1:
- Kjøttråvaren
- Metodikk ved spekepølseproduksjon
- Metodikk ved farseproduksjon
- Hjelpe og tilsetningsstoffer
- Praktisk kjøttproduksjon (karbonader, pølser, spekepølser og leverpostei)
- Produktevaluering
- Salt og salting
- Røyking og varmebehandling
- Reseptoppbygning
Samling 2 (digital)
- Regelverk produkt og lokaliteter (Mattilsynet)
- Mattrygghet og HACCP
- Merkeforordningen
- Mikrobiologi
Samling 3:
- Salg og marked
- Bedriftsbesøk
- Forretningsplan og kundeverdi
- Livet som lokalmat gründer
- Produktevaluering av spekemat
Praktiske tips
For de som trenger overnatting i forbindelse med samling 1 anbefaler vi Thon Hotel på Ski, tlf: 64 85 35 00, direkte booking via hjemmeside: www.thonhotels.no eller Reenskaug Hotell i Drøbak, tlf: 64 98 92 00, booking via hjemmeside: www.reenskaug.no