Gå til hovedinnhold

Grunnmodulen består av 6 kursdager fordelt på 3 samlinger (2 kursdager per samling). Kurset er en kombinasjon av teori, praksis og bedriftsbesøk.

Dato

23. mar 2022
28. sep 2022

Sted

Nofima AS, Osloveien 1, 1430 ÅsNofima AS, Osloveien 1, 1430 Ås

Pris

Kr 6000,- pr. person – hvis 2 personer fra samme bedrift blir prisen kr 10000,-. Inkl. lunsj og kursmateriell alle dagene.

Sist oppdatert

Kurset gjennomføres med forbehold om smittesituasjonen (Covid-19), og flyttes ved behov.

Datoer 2022

  • Samling 1: 23.-24. mars, Nofima Ås
  • Samling 2: 10.-11. mai, Nofima Ås
  • Samling 3: 27.-28. september, Nofima Ås

Frukt og bær er gode kilder for mange stoffer som virker positivt på helsen vår, og det er viktig at de produktene vi lager er både velsmakende og produsert på best mulig måte.

I løpet av kursdagene vil det bli lagt vekt på riktig behandling fra råvare til ferdig produkt gjennom bl.a. valg av utstyr, varmebehandling, tilsetnings- og hjelpestoffer, emballering og lagring.

Kurset vil omfatte både teori, praktiske øvelser og bedriftsbesøk. I tillegg gis informasjon rundt regelverk, merking av mat og mattrygghet.

For å tilby et mest mulig relevant kurs, ber vi om at det ved påmelding gis informasjon om hvilke problemstillinger og produkter deltagerne er interesserte i, slik at dette om mulig kan bli belyst i løpet av kurset.

Målet med kurset

Gi deltakerne grunnleggende kompetanse om prosessering av frukt og bær og hvordan man kan oppnå stabile, gode produkter. Det vil bli lagt vekt på kvalitet, måling av kvalitet og sensorisk opplevelse. Hvordan øke verdi gjennom fagkunnskap, kvalitetssikring og kundeopplevelse.

Målgruppe

Lokalmatprodusenter (<10 årsverk) innen prosessering av norske frukt- og bærprodukter. Læremidler: Faglige presentasjoner deles ut under samlingene.

Temaer

I løpet av de tre kurssamlingene går vi gjennom følgende temaer:

  • 3-4 praktiske øvelser (saftpressing, måling av pH og °Brix, produksjon av gelé, inspirerende demonstrasjon v/kokk)
  • Råvarekvalitet
  • Kvalitetsmålinger: pH og °Brix
  • Produksjonsutstyr
  • Prosessering
  • Kostnadsbevissthet
  • Forretningsplan
  • Matmerking og beregning av næringsinnhold
  • Produksjonshygiene og mattrygghet
  • Enkel sensorisk vurdering – hvordan vi oppfatter maten
  • Helsemessig viktige stoffer i frukt og bær, og hvordan unngå tap av næringsstoffer og kvalitet under prosessering
  • Fortykningsmidler
  • Søtning – sukker og andre søtningsstoffer
  • Konserveringsmidler, tilsetningsstoffer og regelverk vi må forholde oss til
  • Smaking på egne produkter
  • Bedriftsbesøk (siste dagen)

Vi tar forbehold om endringer i programmet. Innhold og øvelser tilpasses kursdeltakernes ønsker så langt det lar seg gjennomføre.

Praktiske tips

For de som trenger overnatting i forbindelse med samlingene anbefaler vi Thon Hotel på Ski, tlf: 64 85 35 00, direkte booking via hjemmeside: www.thonhotels.no eller Reenskaug Hotell i Drøbak, tlf: 64 98 92 00, booking via hjemmeside: www.reenskaug.no

Bindende påmelding innen 14.03.2021.

Grunnmodulen holdes i regi av Kompetansenettverk Lokalmat Øst.

Kontaktpersoner