Gå til hovedinnhold

Grunnkurs i jus og sider gir en gjennomgang av råvarer, kvalitet og prosesser for pressing av epler/frukt til jus og siderproduksjon.

Tidspunkt(er)

03. nov 2021
05. nov 2021

Sted

Brakanes Hotel, Ulvik i Hardanger, Promenaden 3, 5730 Ulvik

Pris

Kr 3200,- pr. deltager inkl. lunsj, kaffe/te og kursmateriell alle dagene. Det inngår matservering (3.nov) og middag (4.nov) med sidersmaking i prisen. Overnatting m/frokost på Brakanes Hotel er ikke inkludert i prisen, men kan reserveres via påmelding til kurset. Avtalepris er på kr 1350/natt i enkeltrom og kr 2200/natt i dobbeltrom. Overnatting betales til hotellet etter endt kurs.

Sist oppdatert

Read in English

Kurset innledes med en gjennomgang av grunnprinsipper, definisjoner, metoder og historie. Tradisjon er viktig, men med et stort spenn i kundegrunnlaget for norsk drikke, gir det muligheter for alle – både de som vil produsere sider for folk flest og for de som vil strekke seg etter den mest eksklusive drikken.

Det blir gjennomgang av sorter, blandinger og modningsgrad på eple/frukten, i tillegg til håndtering av jusen før gjæring. Vi ser på gjæring: spontan- eller styrtprosess og målinger i første del av gjæringsprosessen.

Valg av utstyr og regelverk for tilvirking, avgifter på drikkevarer og lagerstyringsprinsipper vil bli gjennomgått.

Tid

Start kl.18.00 (på Syse Gard), slutt kl. 16.00 (dag 3)

Mål

Kurset vil gi en innføring i produksjon av jus og sider med gjennomgang av de viktigste trinnene i produksjonen, regelverket som gjelder og hva som kreves for å oppnå drikke av god kvalitet.

Målgruppe

Lokalmatprodusenter innen frukt- og drikkeproduksjon med mindre enn 10 årsverk. Det er en fordel med noe erfaring i pressing av frukt og/eller deltakelse på Innføringskurs i siderproduksjon (Stavanger 1. okt. eller Øystese 8. – 9. okt.).

Program

Grunnkurs i siderproduksjon

Onsdag 3. til fredag 5. november 2021 i Ulvik (Brakanes Hotel). 

Dag 1: Besøk hos Syse Gard, Apalvegen 104, 5730 Ulvik

Felles avreise fra hotellet/oppmøte kl.18.00 (tidspunkt vil bli bekreftet). 

Her blir det presentasjoner, undervisning, omvising, sidersmaking og mat.

Dag 2:  Undervisning på Brakanes Hotel i Ulvik. 

            Besøk Ulvik frukt og Cideri/Asbjørn Børsheim

Besøk og middag med sidersmaking hos Hardanger Saft og Siderfabrikk, Lekve

Dag 3: Undervisning på Brakanes Hotel i Ulvik. 

Etter lunsj er det besøk hos sideri i Ulvik/Kvam

Slutt kl 16.00

Kursinnhold

  • Siderens historie og status for sidernæringen
  • Definisjoner for frukt- og bærdrikker
  • Råvarer og råvarekvalitet
  • Produksjonsprosessen – hvordan lage sider
  • Utstyr og krav til lokaler 
  • Gjæringsteori – spontan eller inokulert, typer og stammer
  • Regelverk og rapportering – løyve for produksjon og salg mm
  • Emballasjeavgift og mva
  • Erfaringer og foredrag fra Balholm m.fl. 
  • Sidersmaking
  • Besøk hos Syse Gard, Ulvik Frukt & cideri, Hardanger Saft- og Siderfabrikk m.fl. 

Foredragsholdere er Eivind Vangdal, Åge Eitungjerde og Terje Jonsbråten, m.fl.

Påmelding

Link for påmelding står øverst på siden. Ved behov for hjelp, kontakt Heidi K. Trige. Bindende påmelding innen 24. oktober 2021. Det tas forbehold om endringer i programmet som følge av smittesituasjon.

Sted