Grunnkurs i siderproduksjon 2024
Grunnkurs i jus og sider gir en gjennomgang av råvarer, kvalitet og prosesser for pressing av epler/frukt til jus- og siderproduksjon.
Dato
07. nov 2024
09. nov 2024
Tid
17:00 - 16:30
Sted
Smaken av Ryfylke, Vågavegen 44, 4130 Hjelmeland
Pris
4000 NOK inkl. lunsj, forfriskninger og kursmateriell alle dagene. Det inngår matservering (7. nov) og 4-retters middag (8. nov) med sidersmaking i prisen.
Interessen for norsk sider er økende! Større fokus på matopplevelser generelt og stadig mer matinteresserte turister bidrar til at serveringsnæringen trenger norsk drikke med høy kvalitet.
Grunnkurs i jus og sider gir en gjennomgang av råvarer, kvalitet og prosesser for pressing av epler/frukt til jus og sider-produksjon. Kurset innledes med en gjennomgang av grunnprinsipper, definisjoner, metoder og historie. Tradisjon er viktig, men med et stort spenn i kundegrunnlaget for norsk drikke, gir det muligheter for alle – både de som vil produsere sider for folk flest og for de som vil strekke seg etter den mest eksklusive drikken.
Det blir gjennomgang av sorter, blandinger og modningsgrad på eple/frukten, i tillegg til håndtering av jusen før gjæring. Vi ser på gjæring: spontan- eller styrtprosess og målinger i første del av gjæringsprosessen. Valg av utstyr og regelverk for tilvirking, avgifter på drikkevarer og lagerstyringsprinsipper vil bli gjennomgått.
Målet med kurset
Kurset vil gi en innføring i produksjon av just og sider med gjennomgang av de viktigste trinnene i produksjonen, regelverket som gjelder og hva som kreves for å oppnå drikke av god kvalitet.
Målgruppe
Lokalmatprodusenter innen frukt- og drikkeproduksjon med mindre enn 10 årsverk. Det er en fordel med noe erfaring i pressing av frukt.
Kursinnhold
- Siderens historie og status for sidernæringen
- Definisjoner for frukt- og bærdrikker
- Sider – stiler og typer
- Råvarer og råvarekvalitet
- Produksjonsprosessen – hvordan lage sider
- Utstyr og krav til lokaler
- Gjæringsteori – spontan eller inokulert, typer og stammer
- Regelverk og rapportering – løyve for produksjon og salg
- Emballasjeavgift og mva
- Marked for sider og strategiske valg som siderprodusent
- Sidersmaking – sider til mat
- Besøk hos Apal Sideri, OmCider, Buhagen og Eiane Gard
Program
Torsdag 7. november 17.00 til lørdag 9. november 16.30 i Hjelmeland på Smaken av Ryfylke
Dag 1: Besøk hos Apal sideri
Oppmøte kl.17 på sideriet i Sæbøvegen 35, Hjelmeland
Her blir det presentasjoner, undervisning, omvising, sidersmaking og mat.
Dag 2: Undervisning på Smaken av Ryfylke
Besøk OmCider, Bygdavegen 36, Hjelmeland
Middag med sidersmaking på Smaken av Ryfylke sammen med lokale siderprodusenter
Dag 3: Undervisning på Smaken av Ryfylke
Etter lunsj er det besøk hos Buhagen og Eiane Gard
Slutt kl 16:30
Detaljert program sendes ut før kurset.
Kursholdere
Kursholdere er Eivind Vangdal, tidligere frukt- og siderforsker ved NIBIO Ullensvang forskningssenter på Lofthus, og Guro Helgesdotter Rognså, som har doktorgrad innen molekylær gastronomi og er sommelier og dommer i flere norske mat- og drikkekonkurranser.
Praktisk informasjon
Tid og sted:
Torsdag 7. november 17.00 til lørdag 9. november 16.30 i Hjelmeland på Smaken av Ryfylke
Overnatting:
Overnatting er ikke inkludert i prisen. Her er to forslag:
Smaken av Ryfylke, Vågavegen 44, Hjelmeland, +47 474 81 798
- dobbeltrom med bad: 1290 NOK
- leilighet med kjøkken, spisebord og balkong: 1490 NOK
- hjørneleilighet: 1590 NOK
Frokost kan kjøpes for 199 NOK/person.
Hjelmeland Hostel og Camping, Vågavegen 28, Hjelmeland, +47 465 59 201
Påmelding
Bruk påmeldingslenken øverst på siden.
Påmeldingen er bindende og frist for påmelding er 13 oktober.
Kontaktperson
Om arrangøren
Dette er et arrangement i regi av Kompetansenettverk for lokalmat Sør, som er et av fem slike nettverk i Norge. Finn ut mer om kompetansenettverkene: