Kurs
Grunnkurs i siderproduksjon (fullt)

Grunnkurs i jus og sider gir en gjennomgang av råvarer, kvalitet og prosesser for pressing av epler/frukt til jus og siderproduksjon. Kurset innledes med en gjennomgang av grunnprinsipper, definisjoner, metoder og historie.
Dato
19. okt 2023
21. okt 2023
Tid
17:00 - 16:30
Sted
Smaken av Ryfylke, Vågavegen 44, 4130 Hjelmeland
Pris
Kr 3600,- pr. deltager inkl. lunsj, forfriskninger og kursmateriell alle dagene. Det inngår matservering (19. okt) og 4 rettes middag (20. okt) med sidersmaking i prisen. Overnatting er ikke inkludert i prisen.
Tradisjon er viktig, men med et stort spenn i kundegrunnlaget for norsk drikke, gir det muligheter for alle – både de som vil produsere sider for folk flest og for de som vil strekke seg etter den mest eksklusive drikken.
Det blir gjennomgang av sorter, blandinger og modningsgrad på eple/frukten, i tillegg til håndtering av jusen før gjæring. Vi ser på gjæring: spontan- eller styrtprosess og målinger i første del av gjæringsprosessen. Valg av utstyr og regelverk for tilvirking, avgifter på drikkevarer og lagerstyringsprinsipper vil bli gjennomgått.
Målet med kurset
Kurset vil gi en innføring i produksjon av jus og sider med gjennomgang av de viktigste trinnene i produksjonen, regelverket som gjelder og hva som kreves for å oppnå drikke av god kvalitet.
Målgruppe
Lokalmatprodusenter innen frukt- og drikkeproduksjon med mindre enn 10 årsverk. Det er en fordel med noe erfaring i pressing av frukt.
Kursholdere
Eivind Vangdal, tidligere frukt- og siderforsker ved NIBIO Ullensvang forskingssenter på Lofthus. Han bidrar med sin unike kunnskap om siderproduksjon sammen med Guro Helgesdotter Rognså. Hun har doktorgrad innen molekylær gastronomi, er sommelier og dommer i flere norske mat- og drikke konkurranser.
Program
Torsdag 19. oktober til lørdag 21. oktober i Hjelmeland på Smaken av Ryfylke
Dag 1: Besøk hos Apal sideri Oppmøte kl.17 på sideriet i Sæbøvegen 35, Hjelmeland Her blir det presentasjoner, undervisning, omvising, sidersmaking og mat.
Dag 2: Undervisning på Smaken av Ryfylke Besøk OmCider, Bygdavegen 36, Hjelmeland Middag med sidersmaking på Smaken av Ryfylke sammen med produsentene fra Apal Sideri, OmCider, Buhagen og Eiane Gard
Dag 3: Undervisning på Smaken av Ryfylke Etter lunsj er det besøk hos Buhagen og Eiane Gard Slutt kl 16.30
Kursinnhold
- Siderens historie og status for sidernæringen
- Definisjoner for frukt- og bærdrikker
- Sider – stiler og typer
- Råvarer og råvarekvalitet
- Produksjonsprosessen – hvordan lage sider
- Utstyr og krav til lokaler
- Gjæringsteori – spontan eller inokulert, typer og stammer
- Regelverk og rapportering – løyve for produksjon og salg
- Emballasjeavgift og mva
- Marked for sider og strategiske valg som siderprodusent
- Sidersmaking – sider til mat
- Besøk hos Apal Sideri, OmCider, Buhagen og Eiane Gard
Detaljert program sendes ut før kurset.
Påmelding
Kurset er fullbooket.
Forslag til overnattingssteder
- Smaken av Ryfylke, Vågavegen 44, Hjelmeland, M: 474 81 798 (si du er deltaker på siderkurset)
- Hjelmeland Hostel & Camping, Vågavegen 28, Hjelmeland, M: 465 59 201
Kart
Arrangør
Kurset arrangeres av Kompetansenettverket for lokalmat Sør-Norge.