Fagdag
Fagsamling for levendefangst og levendelagring av fisk og skalldyr
Årets fagsamling ser på hvordan levendefiske- og lagring kan ha betydning i ei omskiftelig næring. Forskere fra Nofima, SINTEF og HI presenterer siste nytt fra levendefangst og levendelagring av hyse, snøkrabbe, rødspette og kongekrabbe.
Dato
06. nov 2024
Tid
10:00 - 17:00
Sted
Clarion hotell The Edge, Tromsø
Pris
500 NOK fagsamlingen m/lunsj - 1000 NOK fagsamling m/lunsj og middag (Skirri)
Blant annet ser vi på muligheten for å fore opp små kongekrabbe til kommersiell størrelse. Levendefangst med tråler presenteres med «EcoFive».
Vi får også innlegg og debatt om hva effektene blir av reduserte kvoter de kommende årene. Og selvsagt blir det i tillegg en kort gjennomgang av den ferske «Håndbok for levendefangst og levendelagring av fisk – bedre kvalitet og velferd».
Vi legger opp til en 1-dags fagsamling hvor temaene er tenkt å være:
- Levendefangst
- Levendelagring
- Muligheter for levendefangst når kvotene går ned?
I tillegg kjører vi paneldebatt om «Effekten av reduserte kvoter for levendefangst og levendelagring»
Kl 18:30 blir det middag på Skirri i Kystens hus for de som meldt seg på.
Detaljert program publiseres her når vi har det klart.
Program
Innledning | ||
10:00-10:05 | Velkommen Programleder: Anne-May Johansen, Nofima | |
10:05-10:20 | Blir annonsert senere | |
10:20-10:30 | Ny håndbok for levendefangst og levendelagring av fisk Sjúrður Joensen, Nasjonalt senter for fangstbasert akvakultur, Nofima | |
Levendefangst | ||
10:30-10:40 | Levendefangst av hyse – stress og overlevelse Michael Breen, Havforskningsinstituttet | |
10:40-10:50 | Hva skiller fangst av snøkrabbe til ombordprosessering fra fangst for levendetransport til land? Odd-Børre Humborstad, Havforskningsinstituttet | |
10:50-11:00 | Skader og skaderegistrering av kongekrabbe Anette Hustad, Nofima | |
11:00-11:10 | Flyndresnurrevad for levendefangst av rødspette Olafur Arnar Ingolfsson, Havforskningsinstituttet | |
11:10-11:20 | Skånsom levendelagring og lossing av snøkrabbe Leif Grimsmo, SINTEF Ocean | |
11:20-11:30 | Hvor mye fangsthåndtering tåler fisk. Om oksygengjeld og stress. Ragnhild Aven Svalheim, Nofima | |
11:30-12:20 | Lunsj | |
Levendelagring | ||
12:20-12:30 | Det er mulig å fore opp små kongekrabbe til kommersiell størrelse Grete Lorentzen, Nofima | |
12:30-12:40 | Videre arbeid for levende sjømat Ørjan Nergaard, CodCluster | |
12:40-12:50 | Levendelagring av rødspette Stein Harris Olsen, Nofima | |
12:50-13:00 | Muligheter og utfordringer med levendelagring av snøkrabber Sten Sikavuopio, Nofima | |
13:00-13:10 | Levende hyse til kai, muligheter og utfordringer Torbjørn Tobiassen, Nofima | |
13:10-13:20 | Merking av snøkrabbe og kongekrabbe som holdes levende. Effekt på velferd og mathygiene Federico Lian, Nofima | |
13:20-13:40 | Pause | |
Muligheter for levendefangst når kvotene går ned? | ||
13:40-14:00 | Levendefangst og økt verdiskaping – på en annen måte Terje Kjølsøy, Bluewild | |
14:00-14:10 | Levendelevering av hyse – hvorfor tar det ikke av? Ingrid Kristine Pettersen, Nofima | |
14:10-14:20 | Markedsmuligheter for levende skalldyr Josefine Voraa, Norges Sjømatråd | |
14:20-14:30 | Levendefangst – status og innspill til veien videre Audun Reiertsen, Norges Råfisklag | |
14:30-14:50 | Pause | |
14:50-15:00 | Blir annonsert senere | |
15:00-15:10 | Konsekvenser for hvitfisknæringen med lave kvoter Arne Karlsen, Gunnar Klo AS | |
15:10-15:20 | «Skuld’ Torsken os feyle, hvad havde vi da….» Bent Dreyer, Nofima | |
15:20-15:30 | Regelverk for levendefangst og levendelagring av «nye» arter i småskala Sofus L. Olsen, Mattilsynet | |
15:30-15:40 | Har levendelagring av torsk noen framtid? Finn-Arne Egeness, Nordea | |
15:40-15:50 | Blir annonsert senere | |
15:50-16:00 | Kan fangstbasert akvakultur styrke tilgangen på råstoff i en presset tid? Maiken Johnsen, CodCluster | |
16:00-16:10 | Pause | |
Paneldebatt: Effekt av reduserte kvoter for levendefangst og levendelagring | ||
16:15 | Ordstyrer: Anne-May Johansen Terje Kjølsøy, Bluewild Bent Dreyer, Nofima Blir annonsert senere Blir annonsert senere Blir annonsert senere | |
17:00 | Avslutning for dagen | |
18:30 | Middag på Skirri for dem som har meldt seg på |