Årets fagsamling ser på hvordan levendefiske- og lagring kan ha betydning i ei omskiftelig næring. Forskere fra Nofima, SINTEF og HI presenterer siste nytt fra levendefangst og levendelagring av hyse, snøkrabbe, rødspette og kongekrabbe.

Dato

06. nov 2024

Tid

10:00 - 17:00

Sted

Clarion hotell The Edge, Tromsø

Pris

500 NOK fagsamlingen m/lunsj - 1000 NOK fagsamling m/lunsj og middag (Skirri)

Sist oppdatert

Blant annet ser vi på muligheten for å fore opp små kongekrabbe til kommersiell størrelse. Levendefangst med tråler presenteres med «EcoFive».

Vi får også innlegg og debatt om hva effektene blir av reduserte kvoter de kommende årene. Og selvsagt blir det i tillegg en kort gjennomgang av den ferske «Håndbok for levendefangst og levendelagring av fisk – bedre kvalitet og velferd».

Vi legger opp til en 1-dags fagsamling hvor temaene er tenkt å være:

  • Levendefangst
  • Levendelagring
  • Muligheter for levendefangst når kvotene går ned?

I tillegg kjører vi paneldebatt om «Effekten av reduserte kvoter for levendefangst og levendelagring»

Kl 18:30 blir det middag på Skirri i Kystens hus for de som meldt seg på.

Detaljert program publiseres her når vi har det klart.

Program

Innledning
10:00-10:05Velkommen
Programleder: Anne-May Johansen, Nofima 
10:05-10:20Blir annonsert senere 
10:20-10:30Ny håndbok for levendefangst og levendelagring av fisk
Sjúrður Joensen, Nasjonalt senter for fangstbasert akvakultur, Nofima 
Levendefangst
10:30-10:40Levendefangst av hyse – stress og overlevelse
Michael Breen, Havforskningsinstituttet
10:40-10:50Hva skiller fangst av snøkrabbe til ombordprosessering fra fangst for levendetransport til land? 
Odd-Børre Humborstad, Havforskningsinstituttet 
10:50-11:00Skader og skaderegistrering av kongekrabbe
Anette Hustad, Nofima
11:00-11:10Flyndresnurrevad for levendefangst av rødspette
Olafur Arnar Ingolfsson, Havforskningsinstituttet 
11:10-11:20Skånsom levendelagring og lossing av snøkrabbe
Leif Grimsmo, SINTEF Ocean
11:20-11:30Hvor mye fangsthåndtering tåler fisk. Om oksygengjeld og stress.
Ragnhild Aven Svalheim, Nofima  
11:30-12:20Lunsj
Levendelagring
12:20-12:30Det er mulig å fore opp små kongekrabbe til kommersiell størrelse
Grete Lorentzen, Nofima
12:30-12:40Videre arbeid for levende sjømat
Ørjan Nergaard, CodCluster
12:40-12:50Levendelagring av rødspette
Stein Harris Olsen, Nofima
12:50-13:00Muligheter og utfordringer med levendelagring av snøkrabber
Sten Sikavuopio, Nofima
13:00-13:10Levende hyse til kai, muligheter og utfordringer
Torbjørn Tobiassen, Nofima
13:10-13:20Merking av snøkrabbe og kongekrabbe som holdes levende. Effekt på velferd og mathygiene
Federico Lian, Nofima 
13:20-13:40Pause
Muligheter for levendefangst når kvotene går ned? 
13:40-14:00Levendefangst og økt verdiskaping – på en annen måte
Terje Kjølsøy, Bluewild
14:00-14:10Levendelevering av hyse – hvorfor tar det ikke av?
Ingrid Kristine Pettersen, Nofima
14:10-14:20Markedsmuligheter for levende skalldyr
Josefine Voraa, Norges Sjømatråd 
14:20-14:30Levendefangst – status og innspill til veien videre
Audun Reiertsen, Norges Råfisklag 
14:30-14:50Pause
14:50-15:00Blir annonsert senere
15:00-15:10Konsekvenser for hvitfisknæringen med lave kvoter
Arne Karlsen, Gunnar Klo AS  
15:10-15:20«Skuld’ Torsken os feyle, hvad havde vi da….» 
Bent Dreyer, Nofima  
15:20-15:30Regelverk for levendefangst og levendelagring av «nye» arter i småskala
Sofus L. Olsen, Mattilsynet  
15:30-15:40Har levendelagring av torsk noen framtid?
Finn-Arne Egeness, Nordea 
15:40-15:50Blir annonsert senere 
15:50-16:00Kan fangstbasert akvakultur styrke tilgangen på råstoff i en presset tid? 
Maiken Johnsen, CodCluster 
16:00-16:10Pause
Paneldebatt: Effekt av reduserte kvoter for levendefangst og levendelagring 
16:15 Ordstyrer: Anne-May Johansen 
Terje Kjølsøy, Bluewild  
Bent Dreyer, Nofima 
Blir annonsert senere  
Blir annonsert senere  
Blir annonsert senere  
17:00Avslutning for dagen 
18:30Middag på Skirri for dem som har meldt seg på 

Kontaktperson