Gå til hovedinnhold

Lokale spekematprodusenter skal oppnå en dypere forståelse av de råvarene og de prosessene de bruker samt opplæring i «nye» prosesser innen spekematproduksjon som igjen vil føre til et større mangfold av lokalprodusert spekematprodukter og nye produkter innen kategorien spekemat.

Tidspunkt(er)

16. feb 2022
31. okt 2022

Tid

10:00 - 16:00

Sted

Nofima AS, Osloveien 1, 1430 Ås

Pris

4900,- pr. deltagerbedrift inkl. lunsj og kursmateriell alle dagene. Maks 2 deltakere per bedrift.

Sist oppdatert

Kurset gjennomføres med forbehold om smittesituasjonen (Covid-19), og flyttes ved behov.

Fagnettverket består av 3 kurssamlinger.

Samling 1, 16.-17. februar 2022 (kl. 10-16)  vil ha søkelys på produksjon og foredlingsprosesser av spekematprodukter og finner sted i pølsemakeriet på Nofima, Ås. Produktene som her blir produsert blir gjenstand for flere temaer på nettverket og vil være ferdig til test på samling 2 i mai. Alle bedriftene vil få med seg spekemat hjem i bedriften for tørking/modning.

Samling 2, 3.-4. mai 2022 har søkelys på ferdig spekematprodukter og analyse av de produktene som ble produsert på første samling, samt en sammenligning på hvordan den enkelte bedrift har tørket/modnet produktene. På denne samlingen vil det bli tatt analyser av spekematen og sett på pakkemetoder og merkemuligheter av spekematen.

Samling 3, 31. oktober vil foregå på høsten hvor temaet i hovedsak vil være smak og sensorisk tester. 

Mye av tiden vil foregå i pølsemakeriet på Ås, så ta gjerne med eget arbeidstøy om mulig.

Noen tema:

  • Nedskjæring av gris og andre dyreslag til spekematproduksjon
  • Melkesyrebakterier til spekepølse og hel spekemat
  • Optimal salteprosess for de ulike råvarene
  • Modning/tørking og spekeprosesser
  • Analyser av råvarer, underveis i prosess og av ferdig produkt
  • Sensorisk kvalitet (Smak og sensoriske tester)
  • Resepter
  • Deklarasjoner på ferdig salgbart produkt
  • Pakking/emballering
  • Salt og saltemetoder 
  • Mugg i spekemat gir utfordringer

Praktiske tips

For de som trenger overnatting i forbindelse med samlingene anbefaler vi Thon Hotel på Ski, tlf: 64 85 35 00, direkte booking via hjemmeside: www.thonhotels.no eller Reenskaug Hotell i Drøbak, tlf: 64 98 92 00, booking via hjemmeside: www.reenskaug.no

Bindende påmelding innen 26.1.2022.

Kurset holdes i regi av Kompetansenettverk Lokalmat Øst.

Kontaktpersoner