Gå til hovedinnhold

Klimaendringer, krig og pandemi truer matsikkerheten, og sjelden har matprisen steget så mye som i sommer. Hva kan gjøres og hvordan kan forskningen bidra til å redusere usikkerheten? Dette er tema for Nofimas arrangement under Arendalsuka.

Dato

15. aug 2022
18. aug 2022

Sted

Thon Hotel, Arendal

Sist oppdatert

Vi vil belyse spesielt to faktorer som vil få stor betydning fremover, også for å redusere klimagassutslippene:

  • Digitalisering av så vel landbruket som matindustrien
  • Utviklingen av alternative proteiner.

Mandag 15. august er Nofimas dag under Arendalsuka.

Direktestrømming

Vi strømmer direkte Nofimas egne arrangementer mandag 15. august fra Plenumsalen i Thon hotell.

Her kan du følge strømmingen direkte.

DatoKlokkeslettStedArrangement
Mandag 15.08Kl 14.30 -15.20Thon Hotel, Plenumsalen, ArendalKommer fremtidens kjøtt fra lab’en?

Utviklingen innen matproduksjon går raskt – og ekstra fart er det på utviklingen innen alternative proteiner. En viktig drivkraft er å redusere klimagassutslippene, og det er særlig alternativer til den tradisjonelle kjøttproduksjonen som er under utvikling. Utviklingsmetodene som dominerer og der investeringskapitalen sitter relativt løst har fått samlebetegnelsen Cellubasert landbruk (CellAg).

Nofimas administrerende direktør Øyvind Fylling-Jensen serverer et overblikk, mens seniorforsker Sissel Beate Rønning presenterer mulighetene som finnes.

Deretter blir det debattsamtale med sentrale ungdomspolitikere:
– Simen Velle, leder Fremskrittspartiets Ungdom
– Torleik Svelle, leder Senterungdommen
– Fredrik Sørlie, AUFs sentralstyre  
Mandag 15.08Kl. 16.00 – 16.50Thon Hotel,
Plenumsalen,
Arendal
Klimaendringer, krig og konflikter truer matsikkerheten. Forskning kan bidra med løsninger

Hetebølger i Europa og India, og krigen i Ukrania vil gi global knapphet på blant annet hvete. Skyhøye gjødsel- og laksepriser, mangel på råvarer, arbeidskraft og vann bidrar også til dyrere mat og økt usikkerhet. Flere forskningsprosjekt jobber med utfordringer knyttet til matsikkerhet.

Nofimas administrerende direktør Øyvind Fylling-Jensen serverer et overblikk, mens Jens Petter Wold, seniorforsker og leder av DigiFoods – Senter for forskningsdrevet innovasjon viser hvordan digitalisering skaper nye muligheter.  

Fulgt av en debattsamtale med relevante politikere, bl.a. Hildegunn Marie Tønnessen Seip fra MDG, Karianne B. Bråthen fra Arbeiderpartiet samt leder Bjørn Gimming i Norges Bondelag og leder Anne Berit Aker Hansen i Nærings- og Nytelsesmiddelarbeiderforbundet 

Kart

Vi holder til på Thon Hotel fra kl. 14.00 – 17.00. Her finner du oss mandag 15. august.

Flere arrangementer

Foruten Nofimas egne arrangement deltar våre fagfolk på flere arrangement i Arendalsuka.

DatoKlokkeslettStedArrangement
Tirsdag 16.08Kl.13:30 – 14:15KulturkammeretSeniorforsker Sissel Beate Rønning deltar i panelsamtalen i arrangementet Norges nye matsystem – grønt, skalerbart og lønnsomt; er det mulig? som arrangeres av Aker BioMarine
Tirsdag 16.08Kl. 16.00 – 17.30Clarion Hotel TyholmenAdm. direktør Øyvind Fylling-Jensen deltar i panelsamtalen «Hvordan kan vi hjelpe forbruker til de gode klimavennlige matvalgene?» under Orkla-arrangementet Med klima på menyen.
Torsdag 18.08Kl. 08.30 – 09.30Vision of the Fjords (båt)Seniorforsker Solveig Langsrud holder innlegg der hun presentere nytteverdien av EU Horisont 2020-prosjektet SafeConsume, på arrangementet Forskning Funker av Abelia. Det handler om nytteverdi på flere fronter, både ved å redusere antallet matforgiftninger og å utvikle nye innovative rengjørings-, kjøle- og oppbevaringsprosjekter i samarbeid med næringsaktører.

Kontaktpersoner