21. januar 2021
Den var spådd å bli en gullgruve innen norsk fiskeri. Så ble norske fiskere kastet ut fra de beste fiskefeltene – og det ble ganske stille rundt det nye, norske fiskeriet. Hva skjedde med den norske snøkrabben? Og har den fortsatt noen framtid i norske fiskerier?
Stikkord: agn, forvaltning, lønnsomhet, prosessering, snøkrabbe
Akvakultur, Nyheter, Sjømat
13. januar 2021
Nofima skal inn i et nytt prosjekt med forskning på innfrysningsmetoder. Hensikten er å sikre fiskeindustrien jevn tilgang til råstoff slik at det legges bedre grunnlag for helårlige arbeidsplasser.
Stikkord: frossen, fryst fisk
Nyheter, Sjømat
7. januar 2021
Har du lyst på rognkjeks til middag? Nofima forsøker å finne ut hvordan alle millionene med rensefisk som jobber i norske lakseoppdrett, kan bli matfisk.
Stikkord: lakselus, rensefisk, rognkjeks
Nyheter, Sjømat
6. januar 2021
Neste gang du fjerner skinn og bein fra fiskemiddagen og slenger det i matsøpla, kan du jo tenke litt over at du kvitter deg med noe som kan være verdt 8500 kroner per gram!
Stikkord: restråstoff
Nyheter, Sjømat
28. desember 2020
Norske fiskerier gir betydelig verdiskaping. Analyser tilsier at det i 2019 ble generert netto verdiskaping for 22,7 milliarder kroner fra fiskerinæringen. Av disse ble 16,6 milliarder skapt direkte i fiskeriene, mens 6,1 milliarder stammer fra ringvirkninger i leverandørindustrien.
Stikkord: ringvirkninger
Nyheter, Sjømat
17. desember 2020
En nyutviklet kvalitetstest fra Nofima bruker renommerte restaurantkokker for å vurdere kvaliteten på råvarer og produkter.
Mat, Nyheter, Sjømat
23. november 2020
Teknikken er klar til bruk og maskinene er bygget: Allerede før fisken er sløyd kan fiskeprodusentene vite om de har sikret seg torsk i verdensklasse. Kvalitetsmåling med lys på rund fisk kan nå gjøres i industriell hastighet.
Stikkord: avbildende spektroskopi, fiskeindustri, hvitfisk, hyperspektral, kvalitetsmåling
Nyheter, Sjømat
2. november 2020
Vanlig fryselagring er langt fra optimal, viser omfattende forskning på frysing og tining. Lavere frysetemperatur kan gjøre en stor forskjell.
Stikkord: fisk, fiskeindustri, frysing, tining
Nyheter, Sjømat
29. september 2020
Få næringer har vokst mer enn sjømatnæringen de siste 15 årene. Eksporten bikket i 2019 over 100 milliarder kroner og verdiskapingen i sjømatnæringen er mer enn seksdoblet de siste 15 årene.
Stikkord: ringvirkninger, sjømatindustri
Nyheter, Sjømat
10. september 2020
Et unikt jernpulver fra lakseblod tas lettere opp i menneskekroppen enn jernsalter. Det kan bli et bedre alternativ for pasienter med blodmangel.
Nyheter, Sjømat