Kurs

Videreforedling av frukt og bær – Grunnmodul

Grunnmodulen består av 6 kursdager fordelt på 3 samlinger (2 kursdager per samling). Kurset er en kombinasjon av teori, praksis og bedriftsbesøk.

Dato: 13. april 2021 – 14. april 2021
Sted: Nofima AS, Osloveien 1, 1430 Ås for samling 1
Pris: Kr 6000,- pr. person – hvis 2 personer fra samme bedrift blir prisen kr 10000,-. Inkl. lunsj og kursmateriell alle dagene
Kontaktperson
Portrettbilde av Cecilia Midtsund Kippe

Påmelding

Meld deg på her

Det tas forbehold om avvikling av fysiske kurs utfra smittesituasjon.

Første samling vil foregå digital. Den er flyttet pga pandemien.

Samling 2: 13.-14. april 2021. Sted kommer. Samling 3: 26.-27. oktober 2021. Sted kommer.
Følgende tidspunkt gjelder de aktuelle dagene: 09.00 – 17.00 (dag 1), ca. 08.30 -16.00 (dag 2)

Påmeldingsfrist 3. april 2021. Påmeldingen er bindende. Meld deg på via lenken på denne siden.

Frukt og bær er gode kilder for mange stoffer som virker positivt på helsen vår, og det er viktig at de produktene vi lager er både velsmakende og produsert på best mulig måte.

I løpet av kursdagene vil det bli lagt vekt på riktig behandling fra råvare til ferdig produkt gjennom bl.a. valg av utstyr, varmebehandling, tilsetnings- og hjelpestoffer, emballering og lagring. Kurset vil omfatte både teori, praktiske øvelser og bedriftsbesøk. I tillegg gis informasjon rundt regelverk, merking av mat og mattrygghet. For å tilby et mest mulig relevant kurs, ber vi om at det ved påmelding gis informasjon om hvilke problemstillinger og produkter deltagerne er interesserte i, slik at dette om mulig kan bli belyst i løpet av kurset.

MÅLET MED KURSET
Gi deltakerne grunnleggende kompetanse om prosessering av frukt og bær og hvordan man kan oppnå stabile, gode produkter. Det vil bli lagt vekt på kvalitet, måling av kvalitet og sensorisk opplevelse. Hvordan øke verdi gjennom fagkunnskap, kvalitetssikring og kundeopplevelse.

MÅLGRUPPE
Lokalmatprodusenter (<10 årsverk) innen prosessering av norske frukt- og bærprodukter.

Samling 1:
• Råvarekvalitet
• pH og °Brix-målinger
• Produksjonsutstyr
• Prosessering
• Fortykningsmidler
• Praktisk øvelse
• Beregning av næringsdeklarasjon
• Produksjonshygiene og mattrygghet
• Enkel sensorisk vurdering
• Hjemmeoppgave

Samling 2:
• Helsemessig viktige stoffer i frukt og bær, og hvordan unngå tap av næringsstoffer og kvalitet under prosessering
• Praktisk øvelse
• Videreforedling og salg – hvilke krav stilles?
• Søtning – sukker og andre søtningsstoffer
• Konserveringsmidler, tilsetningsstoffer og regelverk vi må forholde oss til

Samling 3:
• Praktisk øvelse
• Bedriftsbesøk
• Salg og marked
• Forretningsplan og kundeverdi
• Livet som lokalmatgründer
Vi tar forbehold om endringer i programmet. Innhold og øvelser tilpasses kursdeltakernes ønsker så langt det lar seg gjennomføre.

PRAKTISKE TIPS
For de som trenger overnatting i forbindelse med samlingene anbefaler vi Thon Hotel på Ski, tlf: 64 85 35 00, direkte booking via hjemmeside: www.thonhotels.no eller Reenskaug Hotell i Drøbak, tlf: 64 98 92 00, booking via hjemmeside: www.reenskaug.no

Kompetansenettverket for lokalmat

Kurset arrangeres av Kompetansenettverket for lokalmat. Her kan du lese mer om nettverket, og hva vil kan hjelpe deg med.

Relatert innhold