Spekemat, Hel spekeskinke, Helt fenalår, Mørkruller, Mør, Oppskjært spekemat, Oppskjært spekepølse,
Nettverk

Spekematprodukter – fra kjøttråvare til ferdig spekemat

 Råvare og prosess  

Spekematprodukter – et foredlingsnettverk for verdiskaping, økt verdi og mangfold. Nettverket er for lokalmatprodusenter av spekematprodukter med mindre enn 10 årsverk.

Dato: 29. mars 2017 – 2. november 2017
Sted: Nofima AS, Osloveien 1, 1430 Ås
Pris: 3900,- pr. deltagerbedrift inkl. lunsj og kursmateriell alle dagene.
Kontaktperson
Portrettbilde av Tom Christen Johannessen
Kontaktperson
Portrettbilde av Lene Øverby
Lene Øverby

Ingeniør
Tlf.: +47 976 34 246
lene.overby@nofima.no

Om Kompetansenettverket for lokalmat

Fagnettverket holdes i regi av kompetansenettverk for lokalmat, Øst, som er en del av Innovasjon Norges satsning på lokalmat og grønt reiseliv.

Påmelding

Meld deg på her

Samling 1: 29-30. mars
Samling 2: 1-2. november

Samling 1, vår 2017 vil ha fokus på produksjon og foredlingsprosesser av spekematprodukter og finner sted i pølsemakeriet på Nofima, Ås. Produktene som her blir produsert blir gjenstand for flere temaer på nettverket og vil være ferdig til test på den avsluttende samlingen.  Denne samlingen gjennomføres som en to-dagers samling. Alle bedriftene vil få med seg spekemat hjem i bedriften for tørking/modning.

Samling 2, høst 2017, vil ha fokus på ferdig spekematprodukter og en analyse av de produktene som ble produsert på første samling, samt en sammenligning på hvordan den enkelte bedrift har tørket/modnet produktene. På denne samlingen vil det bli tatt analyser av spekematen og sett på pakkemetoder og merkemuligheter av spekematen.

MÅLET MED NETTVERKET
Lokale spekematprodusenter skal oppnå en dypere forståelse av de råvarene og de prosessene de bruker samt opplæring i «nye» prosesser innen spekematproduksjon som igjen vil føre til et større mangfold av lokalprodusert spekematprodukter og nye produkter innen kategorien spekemat.

MÅLGRUPPE
Lokalmatprodusenter av spekematprodukter med mindre enn 10 årsverk. Det er en fordel med erfaring fra spekematproduksjon, men passer også for nybegynnere.

Påmeldingslenken finner du til høyre på siden. Påmeldingsfrist er 17. mars.

KURSINNHOLD

  • Nedskjæring av gris og andre dyreslag til spekematproduksjon
  • Optimal salteprosess for de ulike råvarene
  • Modning/tørking og spekeprosesser
  • Analyser av råvarer, underveis i prosess og av ferdig produkt
  • Sensorisk kvalitet
  • Resepter
  • Deklarasjoner på ferdig salgbart produkt
  • Pakking/emballering
  • Særpreg og tradisjoner
  • Alternativ råvarer til spekematproduksjon.

PRAKTISKE TIPS

For de som trenger overnatting anbefaler vi Thon Hotel på Ski, tlf: 64 85 35 00 eller direkte booking via hjemmeside: www.thonhotels.no. Et rimelig alternativ kan også være Vestby Gjestegaard og hyttepark i Vestby, tlf: 64 95 98 00 eller booking via hjemmeside: www.vestbyhotell.no

Les mer om:

Relatert innhold

  • Forskningsanlegg

 
Kjøtthallen på Ås

Nofimas kjøtthall står til disposisjon for våre kunder, og har utstyr for de fleste prosesser innen foredling av kjøtt.