Foto: Lidunn Mosaker Boge Nofima
Foredrag, Kurs, Nettverk

Matsmiå 2020

Velkommen til spennende og lærerike dager på Matsmiå 2020. Inspirasjon, møteplass og kurs for lokalmatprodusenter og serveringssteder.

Dato: 18. mars 2020 – 19. mars 2020
Sted: Jåttå videregående skole, Stavanger
Pris: 1990,- for to dager foredrag, kurs, lunsjer og middag 18. mars - 950 for foredrag og lunsj første dag.
Kontaktperson
Portrettbilde av Aase Vorre Skuland

Bli inspirert:

•Kvalitet og identitet, viktig for gode kundeopplevelser v/Kjartal Skjelde

•Fra tyttebærlyngen til Maschmanns matmarked på Skøyen v/Gunnar Sagstuen, Røyland gård

•Direktesalg av lokalmat – hvilke regler gjelder? v/Marit Skrudland, Mattilsynet Midt-Rogaland

•Hvordan få kunden til å velge mitt produkt? v/Ken Bakke, Playdesign

Lær noe nytt:

•Sjokolade og konfekt – det lille ekstra! v/Hege Andersen – trener for konditorlandslaget/Vaaland dampbakeri og conditori AS

•Frukt og grønt på glass og krukke v/Gunnar Sagstuen – Røyland gård, May-Tone Johnsen – Eimealt og Stian Iversen, Nofima

•Pålegg og posteier v/Tom Johannessen, Nofima

•Velkommen inn i den norske siderens verden v/Eivind Vangdal og Terje Jonsbråte

•Smaksverksted – selskapsmat, stress eller full kontroll? v/Kjartan Skjelde og Frode Selvaag, Ryfylkekokken AS

 

Program:

18. mars 2020

09:00 Registrering, kaffe og frukt

09:30 Velkommen til MatSmiå 2020

09:45 Inspirasjon
KVALITET OG IDENTITET – VIKTIG FOR GODE KUNDEOPPLEVELSER – KJARTAN SKJELDE Kjartan Skjelde, kokk, restauratør og TV-personlighet brenner for gode matopplevelser, enten vi er hjemme på kjøkkenet i en travel hverdag eller gjest på et spisested. Hvordan definerer han et kvalitetsprodukt? Hvorfor er identitet viktig for å gi en god kundeopplevelse?

FRA TYTTEBÆRLYNGEN TIL MASCHMANNS MATMARKED PÅ SKØYEN – GUNNAR SAGSTUEN, RØYLAND GÅRD Midt i blåbær- og tyttebærlyngen i bygda Engesland plukkes, saftes og syltes det hos Pernille og Gunnar på Røyland Gård. Dette har vært en naturlig del av hverdagen på gården fra starten av, hvor inspirasjon hentes i naturen rundt. I 2011 hadde de sin første levering til dagligvare, og har siden hatt jevn økning av salget. Gunnar vil fortelle hvordan de har nådd ut med sine produkt og truffet blink hos en krevende kundegruppe.

DIREKTESALG AV LOKALMAT – HVILKE REGLER GJELDER? – MARIT SKRUDLAND, MATTILSYNET MIDT-ROGALAND Salg av lokalmat har skutt i været de siste årene, mye takket være direktesalg gjennom REKO-ringene og Bondens Marked. Dette har blitt viktige salgskanaler for mange produsenter. Men hvilke regler må en forholde seg til når en selger direkte til kunden. Mattilsynet Midt-Rogaland vil guide oss på veien.

HVORDAN FÅ KUNDEN TIL Å VELGE MITT PRODUKT – KEN BAKKE/PLAYDESIGN STUDIO Norske produkter innen mat og drikke har fått en oppblomstring både nasjonalt og internasjonalt de seneste årene. Smaken er alltid viktig, men hvordan kommuniseres de unike egenskapene med produktet ut til kunde? Hva gjør at kunden velger ditt produkt? Byråleder og designer Ken Bakke, i PlayDesign Studio, vil gi oss innblikk i hva økende satsing innen emballasjedesign og merkevarebygging har gitt av forsprang i markedet.

11:45 Lunsj og mingling

13:00 Kursene starter (kun mulig å delta på ett kurs)

KURS 1: SJOKOLADE OG KONFEKT – DET LILLE EKSTRA! Hege Andersen, trener for konditorlandslaget, skal lære oss å lage sjokolade og konfekt med spennende fyll. Alt fra enkel sjokoladekonfekt til avansert konfekt. På kurset inngår fargelegging av sjokolade, konfekter med forskjellige teksturer, lag og gode smaker. Vi lager også sjokoladepynt til kaker, det lille ekstra.

KURS 2: FRUKT OG GRØNT PÅ GLASS OG KRUKKE Vi tar for oss både gamle og nyere konserveringsmetoder av frukt og grønt. Det blir syltetøy og gele av frukt og bær sammen med Gunnar Sagstuen fra Røyland gård. De utnytter naturressursene rundt gården og selger i dag produktene sine over hele landet. Vi skal også jobbe med forskjellige fermenteringsprosesser som kombucha, surkål og kimchi sammen med May Tone Johnsen, som er en av drivkreftene bak fermenteringsverkstedet Eimealt i Stavanger. Kursleder er Stian Iversen fra Nofima.

KURS 3: PÅLEGG OG POSTEIER Kurset tar for seg prosessen fra råvarer til ferdig produkt. Gjennomgang av råvarer, hjelpe og tilsetningsstoffer samt produksjonsmetodikk og varmebehandling. Pølsemakermester Tom Johannessen fra Nofima er kursleder. I løpet av kurset skal det produseres helt pålegg samt leverpostei.

KURS 4: VELKOMMEN INN I DEN NORSKE SIDERENS VERDEN Interessen for norsk sider er økende! Større fokus på matopplevelser generelt og stadig mer matinteresserte kunder bidrar til økt etterspørsel etter norsk drikke med høy kvalitet. Eivind Vangdal og Terje Jonsbråten gir en teoretisk innføring i produksjon av jus og sider med gjennomgang av de viktigste trinnene i produksjonen, regelverket som gjelder og hva som kreves for å oppnå drikke av god kvalitet. Kurset omfatter teoridelen til Grunnkurs i siderproduksjon. Det blir også et besøk hos en siderprodusent etter felles lunsj 19. mars.

KURS 5: SMAKSVERKSTED – SELSKAPSMAT, STRESS ELLER FULL KONTROLL? Ofte er det stress med store selskap, særlig når en skal ha varm mat til mange på kort tid! Ryfylkekokken Frode Selvaag og Kjartan Skjelde lærer deg menyer som fungerer godt på selskap til mange gjester, forberedelser som gjør alt mye enklere, planlegging og beregning. De deler med sin årelange erfaring og viser triks, tips og råd på hvordan lykkes med selskapsmaten, som effektive måter å forberede på, minst mulig svinn, anretning, servering, allergitilpassing, og ikke minst, varm mat til alle, på kort tid.

17:00 Førfest – Drikke som passer til maten – Guro Rognså, Nofima

Guro har doktorgrad innen molekylær gastronomi, er sommelier og har sittet i juryen for flere norske matkonkurranser. Hun brenner for å tette gapet mellom gastronomi og matvitenskap. På førfesten vil hun gi oss noen smaksprøver på norsk sider og fruktdrikk og hvilken mat disse passer til.

17:30 Middag på Jåttå VGS ved elever og faglærere på Restaurant- og matfag

19. mars 2020

08:30 Kursene fortsetter

14:00 Felles lunsj basert på mat fra smaksverkstedet og kursene

15:00 Takk for denne gang!

Arrangører: Kompetansenettverket SØR, Fylkesmannen i Rogaland, Rogaland fylkeskommune, Jåttå videregående skole

Relatert innhold