Kurs

MATSMIÅ 2019, 13.-14. mars

Inspirasjon, møteplass og kurs. Velkommen til spennende og lærerike dager på Matsmiå 2019

Dato:13. mars 2019 – 14. mars 2019
Sted:Karmsund VGS, Haugesund – for lokalmatprodusenter og serveringssteder
Pris:2250,- for 2 dager kurs, lunsjer og felles middag 13. mars
Kontaktperson
Portrettbilde av Aase Vorre Skuland

Program

13. mars 2019

09.30 Registrering, kaffe og litt å bite i
10.00 Velkommen
10.15 Kursene starter (kun mulig å delta på ett kurs)

13.00 Lunsj og mingling
Utstilling av deltakernes produkter og fra ungdomsbedriftene ved Restaurant- og matfag
14.30 Kursene fortsetter
16.00 Inspirasjon
Historien til tre lokale matprodusenter – fra idé til suksess!
17.00 Felles middag på Karmsund for alle deltakere og kursholdere.
Menyen blir satt sammen av retter fra de enkelte kursene med god hjelp fra elever og faglærere på skolen

14. mars 2019

08.30 Kursene fortsetter
14.00 MatSmiå 2019 avsluttes med felles lunsj basert på mat fra smaksverkstedet og kursene

Lær noe nytt

  • Matbrød – på nytt og tradisjonelt vis. André Løvaas, Nofima
  • Hjortevilt – fra villmark til spisebord.  Johan Trygve Solheim, Norsk Hjortesenter
  • Ølbrygging med kveik. Bjørn Roth, Nofima
  • Desserter og søtt av frukt og bær. Hege Andersen, trener konditorlandslaget/Vaaland Danmpbakeri og Conditori AS
  • Smaksverkste – opplevelsesmat med gjesten på laget. Frode Selvaag, Ryfylkekokken AS og Stian G. Iversen, Nofima

Bli inspirert

Historien til tre lokale matprodusenter – Fra idé til suksess!

 

Kursene

Kurs 1: MATBRØD – PÅ NYTT OG TRADISJONELT VIS Baketradisjonene har endret seg både i hvilke råvarer en bruker og hvilket bakverk kundene etterspør. Nofima’s kunnskapsrike baker, André Løvaas, vil gi deg et praktisk kurs i baking av ulike varianter matbrød. Det blir også tradisjonell takkebakst av flatbrød, knekkebrød m.m. Her blir det utprøving av ulike melsorter, smakstilsetninger og råvarer!

Kurs 2: HJORTEVILT – FRA VILLMARK TIL SPISEBORD Norsk viltkjøtt er en råvare i verdensklasse, men vi er ikke gode nok til å foredle og omsette produktene. Vi tilbyr nå et kurs for deg som vil lære mer om å nytte utmarksressursene til å lage fantastiske produkter og skape større verdier. Du vil få solide kunnskaper om partering og foredling av hjortevilt, og få tips om kreativ bruk av hjortekjøtt på kjøkkenet. Kursholder er den entusiastiske og dyktige Johan Trygve Solheim fra Norsk Hjortesenter på Svanøy.

Kurs 3: ØLBRYGGING MED KVEIK Brygging av øl med utgangspunkt i tradisjonell norsk gårdsgjær, kveik, har blitt svært populært. Gamle tradisjoner blir nå tatt opp igjen. Brygging med kveik gjør at et øl kan gjære ferdig i løpet av bare noen få dager. På kurset vil du lære mer om hvordan gjæren produsere stoffer som gjør at ølet får særegne smaker og aromaer avhengig av hvilke gjærstammer som brukes. Det skal brygges og smakes på flere typer øl under kyndig veiledning av kveikekspert, Bjørn Roth.

Kurs 4: DESSERTER OG SØTT AV FRUKT OG BÆR Hvordan lage desserter, kaker og makroner som inneholder frukt og bær i ulike varianter. Her skal trener på konditor-landslaget, Hege Andersen, lære bort effektive og smarte produksjonsmetoder, med fokus på redusert svinn. Kaker og desserter kan lages i mange varianter med utgangspunkt i de samme råvarene. På kurset skal du være med å lage desserter på tallerken og i glass, kaker og makroner. Utnyttelse av sesong og variasjon rundt de samme oppskriftene vil også inngå.

Kurs 5: SMAKSVERKSTED – OPPLEVELSESMAT MED GJESTEN PÅ LAGET Hvordan skape en unik måltidsopplevelse ved at gjesten får delta aktivt i matlaging, gjerne ute i det fri. Hva kan du gi til gjesten som ønsker å ha med mat på tur – spennende nistepakker. Vår kunnskapsrike støttespiller Frode Selvaag skal lede Smaksverkstedet sammen med Nofima’s kokk Stian G. Iversen. Du får bl.a. lære hvordan lage enkle retter og gourmetmat på bål, og krav til oppbevaring av råvarer og hygienisk tilberedning ute i det fri. Andre tema vil være råvareutnyttelse, svinn, beregning av mengder og pris, konseptutvikling og mye mer.

Reise og overnatting

Deltakerne er selv ansvarlig for å bestille og betale reise og overnatting, sjekk https://www.visithaugesund.no/planlegg-reisen/overnatting

Kontakter, arrangører og sted:

Kontaktpersoner:
Kompetansenettverket SØR
Aase Vorre Skuland,
+47 450 15 282
aase.vorre.skuland@nofima.no

Fylkesmannen i Rogaland
Eli Munkeby Serigstad
+47 414 18 510
fmroese@fylkesmannen.no

Arrangører:
Kompetansenettverket SØR
Fylkesmannen i Rogaland
Smaken av Vikingland
Karmsund VGS/Rogaland fylkeskommune

Sted:
Karmsund VGS
Salhusveien 68,
5529 Haugesund

Relatert innhold

  • Filer og lenker