På dette seminaret ønsker vi å rette søkelyset mot hvordan barns valg og preferanser påvirkes av maten, smakssensitivitet, miljø, opplæring og politikk.
Forskningsdagene

Matopplevelser, smak og miljø

 Sensorikk, forbruker og innovasjon  

EU-prosjektet Edulia ønsker å bidra til at barn spiser sunnere, og inviterer til seminar om hvilken betydning smak og miljø har for matopplevelsen hos barn.

Dato: 23. september 2019
Sted: Litteraturhuset i Oslo
Kontaktperson
Portrettbilde av Paula Varela-Tomasco
Kontaktperson
Portrettbilde av Malin Modorato
Påmeldingen

Meld deg på her

Arrangementet er en del av Forskningsdagene, og deltakelse er gratis. Vi starter opp kl. 13.00 og avslutter kl. 16.

Seminaret er gratis. Likevel vil vi gjerne vite hvor mange som kommer, så meld deg på via lenken til høyre på siden.

Vi ønsker å rette søkelyset mot hvordan barns valg og preferanser påvirkes av maten (smak og tekstur), smakssensitivitet, miljø, opplæring og politikk.

Dere vil få høre om blant annet:

  • Hva som styrer barns smakspreferanser
  • Hvilken betydning foreldrene har
  • Hvorvidt teksturen påvirker hvor mye man spiser
  • Hva som er viktig for at ungdom skal ta gode helsevalg.

Program

Start kl. 13.00

Sykt søtt av Frida Felicia Vennerød Diesen, forsker ved NIFU

Foreldrenes rolle i barns smakspreferanser av Valérie Almli, seniorforsker i Nofima

Foredrag fra to av Edulias unge forskere (foredragene holdes på engelsk):

Importance of sensory sensitivity for food perception among children (preadolescents) av stipendiat Ervina i Nofima og NMBU

Pause

kl. 14.30

Is it the texture or is it the flavour? av Paula Varela-Tomasco, seniorforsker i Nofima (foredrag holdes på engelsk)

New methodologies for studying intrinsic and extrinsic parameters influencing children’s food choice (preadolescents) av stipendiat Martina Galler i Nofima og NMBU

CO-CREATE – hva er viktig for at ungdom skal ta gode helsevalg av Therese Bakke, Prosjektleder ved Folkehelseinstituttet

En norsk smaksskole av Einar Risvik, seniorforsker i Nofima

Slutt kl. 16.00

Fakta om Edulia

Edulia er en del av Marie Curie Training Network, finansiert av EU gjennom Horisont 2020. Programmet ledes av Nofima. Deltakerne i programmet er alle internasjonalt anerkjente miljøer. Edulia er et nettverk for forskningsutdanning med til sammen 11 stipendiater fordelt i fem ulike land. To av disse jobber på Nofima og vil presentere foreløpige resultater fra sitt arbeid.

Deltakere i prosjektet: Fire universitet: Universitetet i Firenze (Italia), Wageningen Universitet (Nederland), Aarhus Universitet (Danmark) og Universidad de la República i Uruguay. Av forskningsinstitutt deltar i tillegg til Nofima også INRA og Institut Paul Bocuse Research Centre begge i Frankrike og Folkehelseinstituttet. Matprodusenter: Tine, Arla, Samontana (Italia) samt Elior og Diana (begge Frankrike).

Les mer om:

Relatert innhold