Kurset er rettet inn mot autoklavoperatører og annet personell som arbeider med mattrygghet eller kvalitet på varmekonserverte matvarer. Bildet viser seniorforsker Dagbjørn Skipnes foran en autoklav som er installert ved Nofimas anlegg i Stavanger. Foto: Kjell J. Merok/Nofima

Kurs i varmebehandling 2019

Dette kurset er rettet inn mot autoklavoperatører og annet personell som arbeider med mattrygghet eller kvalitet på varmekonserverte matvarer.

Dato:10. april 2019 – 11. april 2019
Sted:Hotell Gamle Skivehus, Søndre Boulevard 1, 7800 Skive, Danmark.
Pris:5950,- DDK inkludert overnatting med frokost (vi tar forbehold om prisendring dersom det blir mindre enn 30 deltakere).
Kontaktperson
Portrettbilde av Dagbjørn Skipnes
Dagbjørn Skipnes

Seniorforsker
Tlf.: +47 926 92 252
dagbjorn.skipnes@nofima.no

Kontaktperson
Portrettbilde av Jan Thomas Rosnes
Jan Thomas Rosnes

Seniorforsker
Tlf.: +47 901 72 816
thomas.rosnes@nofima.no

Påmelding

Nærmere informasjon ved påmelding til Skive Technical Services ved Per Svendsen. Klikk her.

Eller direkte til hotellet her. Oppgi reservasjonsnummer 31354

 

Både helkonserver og pasteuriserte matvarer vil bli gjennomgått med vekt på varmebehandling i autoklav. Kurset dekker alle grunnleggende sider innen autoklavering og er egnet for autoklavoperatører, kvalitetsledere og laboratoriepersonell. Nytt i år er at det er lagt inn et kapittel om falseteknologi.

Program onsdag 10. april 2019

09:00 – 09:15 Registrering, utdeling av kursmateriell, kaffe

09:15 – 09:30 Velkommen. Praktiske opplysninger. Kort presentasjon av deltakerne, foreleserne og arrangørene PS/DS

09:30 – 10:00 Grunnleggende om varmebehandling:
• Hvorfor sterilisering / historikk
• Autoklavoperatørens oppgaver og ansvar

10:00 – 10:30 Utstyr for kontroll av fals

10:30 – 10:50 Pause

10:50 – 11:45 Grunnleggende om mikrobiologi

11:45 – 12:30 Lunsj

12:30 – 13:15 Varmebehandlingsteknologi
• Klassiske metoder
• Rotasjon- og Shaka-teknologi
• Temperaturfordeling og varmetransport
• Emballasje – Fra metall til Recart?

13:15 – 13:30 Hemming og Drap av mikroorganismer

13:30 – 14:15 Falseteknologi

14:15 – 14:30 Pause

14:30 – 15:10 Falseteknologi fortsettelse

15:10 – 15:30 Oppgaver

15:30-16:00 Gjennomgang av oppgaver

Program torsdag 11. april

08:30 – 09:15 Termobakteriologi og varmelære
• Hvordan finne egnet temperatur/tid/trykk

09:15 – 09:45 Regneøvelse med praktisk eksempel fra en måling

09:45 – 10:00 Gjennomgang av regneøvelsen

10:00 – 10:15 Pause

10:15 – 10:45 Usterile boks. Feilsøking

10:45 – 11:15 Behandling av sterilisert helkonserves og andre varmebehandlede varer

11:15 – 12:00 Lunsj

12:00 – 12:45 Mikrobiologiske utfordringer ved lett varmebehandling

12:45 – 13:00 Pause

13:00 – 13:45 Kvalitetsendringer og endringer i næringsverdi under varmebehandling

13:45 – 14:20 Sikkerhet og holdbarhet av lett varmebehandlede matvarer

14:20 – 14:30 Pause

14:30 – 15:15 Validering av autoklaver. Prosedyrer, rutiner og forskrifter
IFTPS-protokollen av 2014

15:15 – 15:30 Oppsummering og avslutning. Evaluering. Utdeling kursbevis.

Forelesere:

Jan Thomas Rosnes, Nofima. PhD, mikrobiologi

Dagbjørn Skipnes, Nofima. PhD, varmebehandlingsteknologi

Per Svendsen, Skive Technical Service

Jesper Bach, TriVision AS

Sommetrade

Vi tar forbehold om endringer i program og foredragsholdere.

 

Relatert innhold