Lokale spekematprodusenter skal oppnå en dypere forståelse av de råvarene og prosessene de bruker. Foto/cc: Matprat
Kurs

Kurs i spekematproduksjon

Spekematkonseptet er stadig økende blant etablerte og nyetablerte lokalmatprodusenter, vi ser derfor viktigheten av å holde et kurs som tar for seg det mest grunnleggende innen spekematproduksjon, men samtidig dra temaet noe lenger for dem som har drevet innen faget en stund.

Dato: 6. mars 2018 – 7. mars 2018
Sted: Nofima AS, Osloveien 1, 1430 Ås
Pris: 3000,- pr. deltager inkl. lunsj og kursmateriell.
Kontaktperson
Portrettbilde av Stine Alm Hersleth
Stine Alm Hersleth

Seniorrådgiver
Tlf.: +47 975 41 669
stine.alm.hersleth@nofima.no

Kontaktperson
Portrettbilde av Tom Christen Johannessen
Kontaktperson
Portrettbilde av Lene Øverby
Lene Øverby

Senioringeniør
Tlf.: +47 976 34 246
lene.overby@nofima.no

Påmelding

Meld deg på her

På kurset blir det produksjon av ulike spekepølser med henblikk på diverse råvarer samt produksjon på ulike maskiner som er viktig at lokalmat-produsenter får testet ut før innkjøp i egen bedrift.

Mye av tiden kommer til å foregå i Nofima sitt pilotanlegg – ta med egnet arbeidstøy om mulig.

Målet med kurset

  • Kvalitetssikre produksjonen av spekemat for å møte dagens krav til kvalitet og pris
  • Nye merkeregler
  • Test av diverse utstyr til spekematproduksjon

Målgruppe

Lokalmatprodusenter, med mindre en 10 årsverk, som produserer spekemat eller tenker å starte opp med en slik produksjon.

Kursinnhold

  • Optimale råvarer til spekemat
  • Hjelpe- og tilsetningsstoffer
  • Metodikk ved spekepølseproduksjon av hel spekemat
  • Røyking
  • Salt og saltemetoder for optimal nivå i spekemat
  • Reseptoppbygging
  • Sensoriske metoder, noe vi kan bruke?
  • Mattrygghet
  • Hva gjør man for å unngå mugg?
  • Pakking, optimale pakkemetoder for spekematprodukter
  • Målinger på spekemat, vannaktivitet, pH og farge
  • Produktevaluering.

Påmelding via lenken til høyre.

For de som trenger overnatting anbefaler vi Thon Hotel på Ski, telefon 64 85 35 00 eller direkte booking via hjemmesiden: www.thonhotels.no

Kurset holdes i regi av kompetansenettverk for lokalmat Øst, som er en del av Innovasjon Norges satsning på lokalmat og grønt reiseliv.

 

Les mer om:

Relatert innhold