Kurs

Innføringskurs i ysting og foredling av rå melk

Innføringskurset med Lise Brunborg fra Stavanger Ysteri, gir deltakerne grunnleggende kunnskap om foredling av rå (upasteurisert) melk.

Dato: 9. januar 2017 – 12. januar 2017
Sted: Stavanger Ysteri, Ryfylkegata 13, Stavanger
Pris: 3000,- inkl. kursmateriell, lunsj alle dagene og en felles middag 3. kursdag.
Kontaktperson
Portrettbilde av Aase Vorre Skuland
Program

PROGRAM – INNFØRINGSKURSET, 9. – 12. JANUAR 2017

(NB! Merk oppstarttidspunktet de ulike kursdagene)

Mandag kl. 10.00-16.00

10.00 Oppmøte i ysteriet, velkommen ved Aase Vorre Skuland, Kompetansenettverket SØR

10.30 Presentasjonsrunde og introduksjon til kurset

11.00 Ysting av kremost, fersk og modnet og syrning av yoghurt.

11.30 Separering av melk, rømme og syrna skummamelk til fatost

12.30 Lunsj

13.30 Kolbjørn Anda: Produksjon av melk til ysting

14.30 Teori: melk som råvare, kjemisk innhold, mikrobiologisk melkekvalitet.

15.45 Yoghurt ferdig syrnet

 

Tirsdag kl. 08.00-16.00

08.00 Oppmøte i ysteriet

08.30 Ysting av halvfast hvitost. Drenering av kremost. Drenering av yoghurt.

11.30 Lunsj

12.30 Ysting av fatost, ricotta og kjerning av smør

14.30 Gro H. Kleiberg: Produksjon av trygg mat

15.30 Oppsummering og spørsmål

 

Onsdag kl. 08.00-18.00

08.00 Oppmøte i ysteriet

08.30 Salting av hvitost og ferskost

09.00 Teori: Hvitost, fatost, kremost, kulturmelk, yoghurt, rømme og smør

11.30 Lunsj

12.30 Teori: Modning av ost

13.30 Omvisning i blåmugglager, hvitostlager og modningsskap for kremost

14.00 Avreise til Voll ysteri

15.00-18.00 Omvisning og middag på Voll ysteri

 

Torsdag kl. 09.00-16.00

09.00 Oppmøte i ysteriet

10.00 Oppfølging av ostene i ysteriet

11.00 Jøran Orstad Johnsen fra Innovasjon Norge

11.30 Lunsj

12.30 Inspirasjon og veien videre

13.30 Ostesmaking med Tom Helge Sørensen fra Ostehuset.

NB! Deltakerne oppfordres til å ta med egne produkter eller ost som er laget i ditt nærmiljø.

 

Kurset er for de som har interesse for videreforedling av melk og som tenker å etablere egen virksomhet. Dette kurset gir grunnlag for å gå videre på modulkurs i ysting, som er rettet mot de som skal etablere ysteri/ melkeforedling.

Kursholder Lise Brunborg startet høsten 2015 eget ysteri midt i Stavanger sentrum. På Stavanger Ysteri er det håndverksproduksjon av ost med fokus på bærekraftige råvarer, kompetanse, godt modna oster og dagsferske meierivarer av beste kvalitet. Lise har ellers brei bakgrunn innen melkeforedling, både fra studier ved NMBU, som yster på et lite geitmelksysteri i Oslofjorden uten vann og strøm, og på sykkel til ulike gardsysteri rundt i landet. Hun underviser også på kurs innen melkeforedling i regi av Norsk Gardsost.

Kurset kjøres etter samme opplegg og i tett samarbeid med SJH/Kompetansenettverket VEST.
Kompetansenettverkene er en del av tilbudet i Innovasjon Norges Utviklingsprogram for landbruks- og reindriftsbasert vekst og verdiskaping.

PÅMELDINGSFRIST: 11. desember
NB! Svært begrenset antall plasser. Bekreftelse på kursplass sendes ut etter 11. desember.

 

Relatert innhold

  • Filer og lenker