Innføringskurs i ysting og foredling av rå melk

Velkommen til innføringskurset som gir deltakerne grunnleggende kunnskap om foredling av rå, upasteurisert melk.

Dato: 6. januar 2020 – 9. januar 2020
Sted: Stavanger Ysteri, Ryfylkegata 13, Stavanger
Pris: 4000,- inkludert kursmateriell, lunsj alle dagene og felles middag 3. kursdag.
Kontaktperson
Portrettbilde av Aase Vorre Skuland

Påmelding

Påmeldingsfristen er 13. desember 2019

Klikk her

Kompetansenettverkene er en del av tilbudet innen «Utviklingsprogram for landbruks- og reindriftsbasert vekst og verdiskaping».

Kurset er for de som har interesse for videreforedling av melk og som tenker å etablere egen virksomhet. Dette kurset gir grunnlag for å gå videre på modulkurs i ysting, som er rettet mot de som skal etablere ysteri/ melkeforedling.

Kursholder Lise Brunborg startet høsten 2015 eget ysteri midt i Stavanger sentrum. På Stavanger Ysteri er det håndverksproduksjon av ost med fokus på bærekraftige råvarer, kompetanse, godt modna oster og dagsferske meierivarer av beste kvalitet. Lise har ellers brei bakgrunn innen melkeforedling, både fra studier ved NMBU, som yster på et lite geitmelks-ysteri i Oslofjorden uten vann og strøm og på sykkel til ulike gardsysteri rundt i landet. Hun underviser også på kurs innen melkeforedling i regi av Norsk Gardsost.

PROGRAM – INNFØRINGSKURSET, 6. – 9. JANUAR 2020

Kurset kjøres etter samme opplegg og i tett samarbeid med SJH/Kompetansenettverket VEST og Norsk Gardsost.

NB! Merk oppstarttidspunktet de ulike kursdagene. Det meldes fra om evtuelle endringer i programmet.

Mandag kl. 10.00-16.00

10.00 Oppmøte i ysteriet, velkommen ved Aase Vorre Skuland, Kompetansenettverket SØR
10.30 Presentasjonsrunde og introduksjon til kurset
11.00 Ysting av kremost, fersk og modnet og syrning av yoghurt.
11.30 Separering av melk, rømme og syrna skummamelk til fatost
12.30 Lunsj
13.30 Kolbjørn Anda: Produksjon av melk til ysting
14.30 Teori: melk som råvare, kjemisk innhold, mikrobiologisk melkekvalitet.
15.45 Yoghurt ferdig syrnet

Tirsdag kl. 08.00-16.00

08.00 Oppmøte i ysteriet
08.30 Ysting av halvfast hvitost og Halloumi-ost. Drenering av kremost. Drenering av yoghurt.
11.30 Lunsj
12.30 Ysting av fatost, ricotta, kjerning av smør og koking av Halloumi-ost
14.30 Trygg mat – bærebjelke i all foredling med Gro H. Kleiberg, Kompetansenettverket SØR/Nofima
15.30 Oppsummering og spørsmål

Onsdag kl. 08.00-18.00

08.00 Oppmøte i ysteriet
08.30 Salting av hvitost og ferskost
09.00 Teori: Hvitost, fatost, kremost, kulturmelk, yoghurt, rømme og smør
11.30 Lunsj
12.30 Teori: Modning av ost
13.30 Omvisning i blåmugglager, hvitostlager og modningsskap for kremost
14.00 Avreise til ysteribesøk
15.00-18.00 Omvisning og middag på lokalt ysteri

Torsdag kl. 09.00-16.00

09.00 Oppmøte i ysteriet
10.00 Oppfølging av ostene i ysteriet
11.00 Hjelp på veien – Aart Magnussen Innovasjon Norge
11.30 Lunsj
12.30 Inspirasjon og veien videre
13.30 Ostesmaking med Matcompaniet.

NB! Deltakerne oppfordres til å ta med egne produkter eller ost som er laget i ditt nærmiljø.

Relatert innhold