Foto: Unn Karin Olsen, Skolematens venner
Seminar

Hvordan få til måltider i skolen

 Sensorikk, forbruker og innovasjon  

Velkommen til seminar om muligheter og løsninger for gjennomføring av felles skolemåltider i grunnskolen!

Dato:12. juni 2019
Sted:Landbrukets Hus, Hollendergata 5, 0190 Oslo
Pris:Pris for deltakelse: kr 250,- Studenter/elever gratis
Kontaktperson
Portrettbilde av Einar Risvik
Einar Risvik

Seniorforsker
Tlf.: +47 913 74 880
einar.risvik@nofima.no

Det er ikke lenger et spørsmål om organiserte fellesmåltider igjen kommer inn i norsk skole, men når. Bevegelsen er godt i gang: I en rekke kommuner og fylker planlegges gratis skolefrokoster og felles lunsjmåltider. Initiativ tas fra alle politiske hold. Vi tror ikke det bare er valgflesk. Forståelsen for at sunne, sosiale måltider kan gi oss en bedre skole, er utbredt, både blant politikere og folk flest.

Men hvordan får vi det til? Hvordan løser vi de praktiske utfordringene på skolene? Hvem skal ta kostnadene? Hvem skal gjøre jobben? Og hvordan sikrer vi stabile og varige ordninger med god kvalitet? Kan det la seg gjøre uten et stortingsvedtak og overføringer til kommunene?

Skolematens Venner anser at en skolematreform allerede er i siget med utallige, lokale variasjoner. Vi mener det er på tide å diskutere hvilke forutsetninger som må på plass, praktiske løsninger og modeller som kan tas i bruk og hvordan ressursene kan mobiliseres og utnyttes.

Påmeldningslenke til høyre på siden.

Preliminært program

Start kl 9.00

Velkommen, Innledning ved Einar Risvik, seniorforsker i Nofima og styreleder i Skolematens Venner

Variasjoner over måltider i skolenhvordan er det løst i praksis? ved Unn Karin Olsen, daglig leder i Skolematens Venner

Skolemåltider i Trøndelaget fyrtårn i 0-24 satsingen ved Margareth Halle, seniorrådgiver, Fylkesmannen i Trøndelag

PIMPA skolemat i Indre Fosen kommune ved Tor Langsæther, rektor på Åsly skole, og Maria Gjølgali, rektor på Mælan skole

Elevroller i skolemåltidet – eksempler

12:00-13:00 Lunsj

Nasjonale føringer og overføringer – Aps modell for måltider i skolen

Elise Bjørnebekk-Waagen, Ap, medlem i Helse- og omsorgskomiteen på Stortinget

Representant for regjeringspartiene

Vi bare gjør det!  Om skolemåltider og ressursutnytting i Ullensaker kommune ved Magnus Tvedt-Øresland, avdelingsleder GNIST mat og opplevelser

Hva kreves for å produsere varm mat på skolen? Utfordringer og løsninger Raymond Wiig, markedssjef FoodTech AS

Veiledning for bærekraftige måltider ved Matvalget/DebioInfo

Oppsummering

Slutt kl. 15:30

 

Relatert innhold