Målet med kurset er å gi deltakerne grunnleggende kompetanse om prosessering av frukt og bær. Målgruppen er lokalmatprodusenter eller små matprodusenter innen prosessering av frukt- og bærprodukter.
Nettverk

Grunnmodul – videreforedling av frukt og bær

Grunnmodulen består av 6 kursdager fordelt på 3 samlinger (2 kursdager per samling). Kurset er en kombinasjon av teori, praksis og bedriftsbesøk. I løpet av kursdagene vil det bli lagt vekt på riktig behandling fra råvare til ferdig produkt gjennom bl.a. valg av utstyr, varmebehandling, tilsetnings- og hjelpestoffer, emballering og lagring.

Dato:19. mars 2019 – 18. september 2019
Sted:Nofima AS, Osloveien 1, 1430 Ås hovedsakelig
Pris:Kr 6000,- pr. person – hvis 2 personer fra samme bedrift blir prisen kr 10000,-. Inkl. lunsj og kursmateriell alle dagene.
Kontaktperson
Portrettbilde av Lily Siri Rømcke
Lily Siri Rømcke

Adm. koordinator
Tlf.: +47 957 78 606
lily.romcke@nofima.no

Kontaktperson
Portrettbilde av Cecilia Midtsund Kippe

Målet med kurset er å gi deltakerne grunnleggende kompetanse om prosessering av frukt og bær og hvordan man kan oppnå stabile, gode produkter. Det vil bli lagt vekt på kvalitet, måling av kvalitet og sensorisk opplevelse. Hvordan øke verdi gjennom fagkunnskap, kvalitetssikring og kundeopplevelse.

Meld deg på innen 8. mars. Påmeldingen er bindende. Påmeldingslenken finner du til høyre på siden.

Målgruppe

Lokalmatprodusenter (<10 årsverk) innen prosessering av norske frukt- og bærprodukter

Læremidler: Faglige presentasjoner deles ut under samlingene.

Samlingene starter kl. 9.00 og varer til kl. 17.00 første dag. Andre dag starter kl. 8.30 og avsluttes kl. 15.45.

Samling 1: 19.-20. mars 2019, Nofima Ås
Samling 2: 21.-22. mai 2019, Nofima Ås
Samling 3: 17.-18. sept. 2019, Nofima Ås/Hurum

Samling 1:

  • Råvarekvalitet
  • pH og °Brix-målinger
  • Produksjonsutstyr
  • Prosessering
  • Fortykningsmiddel
  • Praktisk øvelse – produksjon av saus og geleer
  • Beregning av næringsdeklarasjon
  • Produksjonshygiene og mattrygghet
  • Enkel sensorisk vurdering
  • Hjemmeoppgave

Samling 2:

  • Helsemessig viktige stoffer i frukt og bær, og hvordan unngå tap av næringsstoffer og kvalitet under prosessering
  • Tørking av frukt og bær
  • Praktisk øvelse – produksjon av drikke med ulike forbehandlinger
  • Videreforedling og salg – hvilke krav stilles? (v/Mattilsynet)
  • Søtning – sukker og andre søtningsstoffer
  • Konserveringsmidler og regelverk vi må forholde oss til
  • Hjemmeoppgave

Samling 3:

  • Praktisk øvelse – (åpen)
  • Bedriftsbesøk
  • Salg og marked
  • Forretningsplan og kundeverdi
  • Livet som lokalmat gründer

Vi tar forbehold om endringer i programmet. Innhold og øvelser tilpasses kursdeltakernes ønsker så langt det lar seg gjennomføre.

Praktiske tips

For de som trenger overnatting i forbindelse med samling 1 anbefaler vi Thon Hotel på Ski, tlf: 64 85 35 00, direkte booking via hjemmeside: www.thonhotels.no eller Reenskaug Hotell i Drøbak, tlf: 64 98 92 00, booking via hjemmeside: www.reenskaug.no

 

Lokalmatprogrammet

Grunnmodul i videreforedling av frukt og bær holdes i regi av Kompetansenettverk Lokalmat Øst, og er en del av Innovasjon Norges satsning på lokalmat og grønt

Les mer om:

Relatert innhold