Målet med kurset er å gi deltakerne grunnleggende kompetanse om prosessering av frukt og bær og hvordan man kan oppnå stabile, gode produkter. Foto/cc: Joe Urrutia
Nettverk

Grunnmodul – videreforedling av frukt og bær

Grunnmodulen består av 6 kursdager fordelt på 3 samlinger (2 kursdager per samling). Kurset er en kombinasjon av teori, praksis og bedriftsbesøk

Dato: 11. mars 2020 – 28. oktober 2020
Sted: Nofima. Osloveien 1, Ås - sted for tredje samling kommer
Pris: Kr 6000,- pr. person – hvis 2 personer fra samme bedrift blir prisen kr 10000,-. Inkl. lunsj og kursmateriell alle dagene.
Kontaktperson
Portrettbilde av Cecilia Midtsund Kippe
Kontaktperson
Portrettbilde av Lily Siri Rømcke
Lily Siri Rømcke

Adm. koordinator
Tlf.: +47 957 78 606
lily.romcke@nofima.no

Påmelding

Meld deg på her

Frukt og bær er gode kilder for mange stoffer som virker positivt på helsen vår, og det er viktig at de produktene vi lager er både velsmakende og produsert på best mulig måte.

I løpet av kursdagene vil det bli lagt vekt på riktig behandling fra råvare til ferdig produkt gjennom bl.a. valg av utstyr, varmebehandling, tilsetnings- og hjelpestoffer, emballering og lagring. Kurset vil omfatte både teori, praktiske øvelser og bedriftsbesøk. I tillegg gis informasjon rundt regelverk, merking av mat og mattrygghet. For å tilby et mest mulig relevant kurs, ber vi om at det ved påmelding gis informasjon om hvilke problemstillinger og produkter deltagerne er interesserte i, slik at dette om mulig kan bli belyst i løpet av kurset.

DATO:
Samling 1: 11.-12. mars 2020, Nofima Ås
Samling 2: 5.-6. mai 2020, Nofima Ås
Samling 3: 27.-28. okt. Sted kommer.

TID: 09.00 – 17.00 (dag 1), 08.30 -15.45 (dag 2)

MÅLET MED KURSET
Gi deltakerne grunnleggende kompetanse om prosessering av frukt og bær og hvordan man kan oppnå stabile, gode produkter. Det vil bli lagt vekt på kvalitet, måling av kvalitet og sensorisk opplevelse. Hvordan øke verdi gjennom fagkunnskap, kvalitetssikring og kundeopplevelse.

MÅLGRUPPE
Lokalmatprodusenter (<10 årsverk) innen prosessering av norske frukt- og bærprodukter.

Samling 1:
• Råvarekvalitet
• pH og °Brix-målinger
• Produksjonsutstyr
• Prosessering
• Fortykningsmiddel
• Praktisk øvelse
• Beregning av næringsdeklarasjon
• Produksjonshygiene og mattrygghet
• Enkel sensorisk vurdering
• Hjemmeoppgave

Samling 2:
• Helsemessig viktige stoffer i frukt og bær, og hvordan unngå tap av næringsstoffer og kvalitet under prosessering
• Tørking av frukt og bær
• Praktisk øvelse
• Videreforedling og salg – hvilke krav stilles?
• Søtning – sukker og andre søtningsstoffer
• Konserveringsmidler og regelverk vi må forholde oss til
• Hjemmeoppgave

Samling 3:
• Praktisk øvelse
• Bedriftsbesøk
• Salg og marked
• Forretningsplan og kundeverdi
• Livet som lokalmat gründer

Vi tar forbehold om endringer i programmet. Innhold og øvelser tilpasses kursdeltakernes ønsker så langt det lar seg gjennomføre.

PRAKTISKE TIPS
For de som trenger overnatting i forbindelse med samling 1 anbefaler vi Thon Hotel på Ski, tlf: 64 85 35 00, direkte booking via hjemmeside: www.thonhotels.no eller Reenskaug Hotell i Drøbak, tlf: 64 98 92 00, booking via hjemmeside: www.reenskaug.no

Kompetansenettverk Lokalmat

Grunnmodul i videreforedling av frukt og bær holdes i regi av Kompetansenettverk Lokalmat Øst

Les mer om:

Relatert innhold