På grunnkurset i juice- og siderproduksjon vil dere få innføring i produksjon av jus og sider. De viktigste trinnene i produksjonen, regelverket som gjelder og hva som kreves for å oppnå drikke av god kvalitet.
Kurs

Grunnkurs i siderproduksjon

FULLTEGNET! Interessen for norsk sider er økende! Større fokus på matopplevelser generelt og stadig mer matinteresserte turister bidrar til at serveringsnæringen trenger norsk drikke med høy kvalitet.

Dato:7. mars 2019 – 9. mars 2019
Sted:Brakanes Hotel Ulvik i Hardanger, Promenaden 3, 5730 Ulvik
Pris:Kr 3000,- pr. deltager inkl. lunsj, kaffe/te og kursmateriell alle dagene. En middag med sidersmaking inngår i prisen. Overnatting m/frokost er ikke inkludert i prisen og bestilles i tillegg av hver enkelt deltager.
Kontaktperson
Portrettbilde av Lily Siri Rømcke
Lily Siri Rømcke

Adm. koordinator
Tlf.: +47 957 78 606
lily.romcke@nofima.no

Grunnkurs i jus og sider gir en gjennomgang av råvarer, kvalitet og prosesser for pressing av epler/frukt til jus og siderproduksjon. Kurset innledes med en gjennomgang av grunnprinsipper, definisjoner, metoder og historie. Tradisjon er viktig, men med et stort spenn i kundegrunnlaget for norsk drikke, gir det muligheter for alle – både de som vil produsere sider for folk flest og for de som vil strekke seg etter den mest eksklusive drikken.

Det blir gjennomgang av sorter, blandinger og modningsgrad på eple/frukten, i tillegg til håndtering av jusen før gjæring. Vi ser på gjæring: spontan- eller styrtprosess og målinger i første del av gjæringsprosessen. Valg av utstyr og regelverk for tilvirking, avgifter på drikkevarer og lagerstyringsprinsipper vil bli gjennomgått.

Målet med kurset

Kurset vil gi en innføring i produksjon av jus og sider med gjennomgang av de viktigste trinnene i produksjonen, regelverket som gjelder og hva som kreves for å oppnå drikke av god kvalitet.

Målgruppe

Lokalmatprodusenter innen frukt- og drikkeproduksjon samt serveringssteder med lokalmat på menyen med mindre enn 10 årsverk. Det er en fordel med noe erfaring i pressing av frukt, men kurset passer også for nybegynnere.

Kursinnhold

 • Siderens historie og status for sidernæringen
 • Definisjoner for frukt- og bærdrikker
 • Råvarer og råvarekvalitet
 • Produksjonsprosessen – hvordan lage sider
 • Utstyr og krav til lokaler
 • Gjæringsteori – spontan eller inokulert, typer og stammer
 • Regelverk og rapportering – løyve for produksjon og salg mm
 • Emballasjeavgift og mva
 • Erfaringer og foredrag fra Balholm m.fl.
 • Sidersmaking
 • Besøk hos Syse Gard, Ulvik Frukt & Cideri, Hardanger Saft- og Siderfabrikk

Praktiske tips

For de som trenger overnatting anbefaler vi Brakanes Hotel i Ulvik, Hardanger siden kurset vil foregå på dette hotellet. Kontakt hotellet på tlf: 47 56 52 61 05 eller direkte booking via hjemmeside: http://www.brakanes-hotel.no/. Oppgi «siderkurs» som referanse. Overnatting m/frokost er ikke inkludert i prisen og bestilles i tillegg av hver enkelt deltager.

Kurset starter med besøk hos Syse Gard, Apalvegen 104, 5730 Ulvik den 7. mars 2019. Oppmøte kl 18.00. Kurslokaler dag 2 og dag 3 vil være på Brakanes Hotel i Ulvik. Start 18.00 (dag 1 på Syse Gard), slutt 16.00 (dag 3).

Fagpersoner for kurset

Kursansvarlig Jan Meland, Fruktkonsulent, Midt-Telemark Landbrukskontor, tlf: 907 89 366 eller jan.meland@midt-telemark.no

Faglig ansvarlig Eivind Vangdal, Eivind Vangdal Siderråd AS, tlf 906 28 035 eivind.vangdal@kvamnet.no

Kompetansenettverket for lokalmat

Kurset holdes i regi av kompetansenettverk for lokalmat, Øst, som er en del av Innovasjon Norges satsning på lokalmat og grønt reiseliv.

Les mer om:

Relatert innhold