Kurset tar sikte på å gi deltagerne en grunnleggende forståelse av sensorikk og hvordan man i praksis kan bruke sensorikk i bedriften sin.
Kurs

Grunnkurs i siderproduksjon

Interessen for norsk sider er økende! Større fokus på matopplevelser generelt og stadig mer matinteresserte turister bidrar til at serveringsnæringen trenger norsk drikke med høy kvalitet.

Dato: 4. november 2020 – 6. november 2020
Sted: Brakanes Hotel, Ulvik i Hardanger, Promenaden 3, 5730 Ulvik.
Pris: Kr 3000,- pr. deltager inkl. lunsj, kaffe/te og kursmateriell alle dagene. Det inngår matservering (4.nov) og middag (5. nov) med sidersmaking i prisen.
Kontaktperson
Portrettbilde av Aase Vorre Skuland

Påmelding

Klikk på link for påmelding. Ved behov for hjelp, kontakt Heidi K. Trige, heidi.katrine.trige@nofima.no tlf. 77 62 90 52. Bindende påmelding innen 1. oktober 2020.

Lokalmatprogrammet

Kompetansenettverket for lokalmat er en del av «Utviklingsprogram for landbruks- og reindriftsbasert vekst og verdiskaping». Nettverket bidrar med matfaglig veiledning gjennom blant annet besøk og kurs. Ler mer om oss på https://nofima.no/program/lokalmatprogrammet/

Grunnkurs i jus og sider gir en gjennomgang av råvarer, kvalitet og prosesser for pressing av epler/frukt til jus og siderproduksjon. Kurset innledes med en gjennomgang av grunnprinsipper, definisjoner, metoder og historie. Tradisjon er viktig, men med et stort spenn i kundegrunnlaget for norsk drikke, gir det muligheter for alle – både de som vil produsere sider for folk flest og for de som vil strekke seg etter den mest eksklusive drikken. Det blir gjennomgang av sorter, blandinger og modningsgrad på eple/frukten, i tillegg til håndtering av jusen før gjæring. Vi ser på gjæring: spontan- eller styrtprosess og målinger i første del av gjæringsprosessen. Valg av utstyr og regelverk for tilvirking, avgifter på drikkevarer og lagerstyringsprinsipper vil bli gjennomgått.

Målet med kurset

Kurset vil gi en innføring i produksjon av jus og sider med gjennomgang av de viktigste trinnene i produksjonen, regelverket som gjelder og hva som kreves for å oppnå drikke av god kvalitet.

Målgruppe

Lokalmatprodusenter innen frukt- og drikkeproduksjon samt serveringssteder med lokalmat på menyen med mindre enn 10 årsverk. Det er en fordel med noe erfaring i pressing av frukt, men kurset passer også for nybegynnere.

Program

Dag 1: Besøk hos Syse Gard, Apalvegen 104, 5730 Ulvik Oppmøte kl.18.00 (tidspunkt vil bli bekreftet). Her blir det presentasjoner, undervisning, omvising, sidersmaking og mat.

Dag 2: Undervisning på Brakanes Hotel i Ulvik. Besøk og middag med sidersmaking hos Hardanger Saft og Siderfabrikk, Lekve

Dag 3: Undervisning på Brakanes Hotel i Ulvik. Etter lunsj er det besøk hos sideri i Ullensvang Slutt kl 16.00

Kursinnhold

• Siderens historie og status for sidernæringen
• Definisjoner for frukt- og bærdrikker
• Råvarer og råvarekvalitet
• Produksjonsprosessen – hvordan lage sider
• Utstyr og krav til lokaler
• Gjæringsteori – spontan eller inokulert, typer og stammer
• Regelverk og rapportering – løyve for produksjon og salg mm
• Emballasjeavgift og mva
• Erfaringer og foredrag fra Balholm m.fl.
• Sidersmaking
• Besøk hos Syse Gard, Hardanger Saft- og Siderfabrikk m.fl.

Foredragsholdere er Eivind Vangdal, Åge Eitungjerde og Terje Jonsbråten, m.fl.

Praktiske tips

Overnatting m/frokost på Brakanes Hotel er ikke inkludert i prisen og bestilles i tillegg av hver enkelt deltager.

For de som trenger overnatting anbefaler vi Brakanes Hotel i Ulvik, Hardanger siden kurset vil foregå på dette hotellet. Kontakt hotellet på tlf: 47 56 52 61 05 eller direkte booking via hjemmeside: http://www.brakanes-hotel.no/. Oppgi «Siderkurs» som referanse til hotellet ved bestilling.

Les mer om:

Relatert innhold