Kurs

Fermentering av frukt og grønt – tradisjon med nye muligheter

Fermentering er i vinden. Hva må til for å lykkes med et godt produkt?

Dato:13. november 2018 – 14. november 2018
Sted:Nofima, Måltidets Hus, Richard Johnsensgt. 4, Stavanger
Pris:1900,- inkl. lunsjer og kursmateriell
Kontaktperson
Portrettbilde av Gro Haugvaldstad Kleiberg
Gro Haugvaldstad Kleiberg

Seniorforsker
Tlf.: +47 450 15 283
gro.h.kleiberg@nofima.no

Kompetansenettverk Sør og Økologiprogrammet

Kompetansenettverket er en del av tilbudet i Innovasjon Norges utviklingsprogram for landbruks- og reindriftsbasert vekst og verdiskaping.

Økologiprogrammet inngår som et av myndighetenes tiltak for å øke produksjon og forbruk av økologisk mat til 15 % innen 2020.

Påmelding

Her kan du melde deg på. Bindende påmelding.

Maks 15 kursdeltagere.
Påmeldingsfrist: 5. november 2018

Norsk frukt og grønt har sesongbegrensninger for salg som ferske råvarer. Tradisjonelt har fermentering blitt benyttet for å utnytte råvarer gjennom hele året.

Nå er en ny trend med fermentering på vei og skaper muligheter for lokale produsenter og serveringssteder.

Kurset vil belyse muligheter og utfordringer ved å fermentere for kommersielt salg. Det vil inneholde både teori og praktiske øvelser ledet av fagpersoner hos Nofima.

Noen temaer i kurset vil være:

  • Fermentering og fermenteringsprosesser – hva skjer?
  • Hygiene, holdbarhet, mattrygghet og regelverk
  • Styring av prosesser, pH måling
  • Bruk av startkultur eller spontan melkesyrefermentering
  • Emballering – bruk av glass
  • Helseeffekter i fermenterte produkt
  • Praktisk produksjon
  • Diskusjon om fermentering og erfaringer fra egne produkter

Vi inviterer deltagerne til å ta med egne produkter til en felles diskusjon og erfaringsutveksling.

Målgruppe:
Økologiske og konvensjonelle frukt- og grønt-produsenter, lokalmatprodusenter (<10 ansatte) og kantiner og serveringssteder.

Tidspunkt:
09.30-1600 (09.00-15.30 dag to)

Fagpersoner i kurset:
Nofima med Lars Axelsson, Gro H. Kleiberg, Guro H. Rognsaa og Stian G. Iversen

Les mer om:

Relatert innhold