Seminar

Bransjeseminar: Norsk mathvete – muligheter og utfordringer

 Råvare og prosess  

Produksjon av mathvete er viktig for selvforsyningsgraden, og produksjonen må være tilpasset både dagens og fremtidens norske klima, og behovene til norsk bakeindustri. Hva som er gjort og gjøres for å oppnå norsk mathvete av høy kvalitet er gjennomgangstemaet for dette seminaret.

Dato:25. mars 2019
Sted:Vitenparken, Ås
Kontaktperson
Portrettbilde av Anne Kjersti Uhlen
Anne Kjersti Uhlen

Forsker, bistill.
Tlf.: +47 64 97 02 82
anne.kjersti.uhlen@nofima.no

Registrering og kaffe: 9.30 – 10.00

Velkommen ved forsker og professor Anne Kjersti Uhlen

Et historisk tilbakeblikk på utviklingen av norsk mathvete

Landbrukspolitikken fra 1970 med mål om selvforsyning og satsing på norsk mathvete v/Leif Forsell, LMD

Utviklingen av nye norske hvetesorter for å forbedre kvaliteten v/Jon Arne Dieseth, Graminor AS 

Utviklingen av mel og melkvaliteter med økt innhold av norsk hvete v/Inge Sandven, Norgesmøllene

Fra tester i småskala til prøvebaking på industrielt nivå. Om oppbyggingen av forskningskompetanse på baking v/Ellen Færgestad Mosleth, Nofima

Utviklingen i baketeknologi – eksempler og smaksprøver av brød bakt i ulike tidsperioder v/Andre Løvås og Alf Nielsen, Nofima

Lunsj 11.30 – 12.15

Presentasjon av kunnskapen fra prosjektet Hvetekvalitet

Et oversiktsbilde ved Anne Kjersti Uhlen, Nofima/NMBU

Dyrkningsmiljøet betydning for glutenkvaliteten ved Ulrike Böcker, Nofima

Hvordan skjer oppbyggingen og nedbrytningen av glutenproteiner ved Shiori Koga, Nofima

Om sopp som bryter ned glutenproteiner ved Heidi Udnes Aamot, NIBIO

Liten sopp kan velte stort lass ved Ingerd Skow Hofgaard, NIBIO

Høy avling og kvalitet med riktig gjødslingsteknologi ved Krzysztof Kusnierek, NIBIO

Kaffepause 14.00 – 14.20

Norsk mathveteproduksjon – betydning, utfordringer og fremtidsperspektiver 

Norsk mathveteproduksjon mot 2030 ved Lars Fredrik Stuve, Norske Felleskjøp

Paneldebatt: Kan norsk mathveteproduksjon «brødfø» Norges befolkning i framtida? Hva trengs av kunnskap, samarbeid og tiltak i verdikjeden?

Ordstyrer: Ingvar Hage, NIBIO

Deltakere:

  • Lars Fredrik Stuve, Norske Felleskjøp
  • Einar Strand, NIBIO/NLR
  • Augon Helkås, Lantmannen Cerealia
  • Anette Moldestad, Orkla Foods
  • Hans Edvard Torp, kornbonde og leder av Bondelagets kornutvalg

Innledning fra debattantene:

  • Einar Strand om potensialet for økte hveteavlinger
  • Augon Hellkås om forutsetninger for høy norskandel i mel
  • Anette Moldestad om behov og fremtidsperspektiver i bakeribransjen
  • Hans Edvard Torp om utfordringer og muligheter for kornbøndene

Oppsummering og avslutning med noen ord om neste milepæl for kornforskningen ved Anne Kjersti Uhlen, Nofima/NMBU

Relatert innhold