Kurs

Analysere data fra sensoriske beskrivende tester og nye sensoriske metoder

 Sensorikk, forbruker og innovasjon  

Nofima og RISE, Sveriges forskningsinstitutt i Göteborg, samarbeider om å arrangere kurs i sensorisk analyse. Det neste kurset i serien vil bli arrangert på Ås 4. og 5. desember.

Dato:4. desember 2018 – 5. desember 2018
Sted:Nofima, Ås
Pris:9500,00 NOK per deltaker. Lunsj og pausemat begge dager er inkludert i kursavgiften. Det samme er kursdiplom.
Kontaktperson
Portrettbilde av Mats Carlehøg
Mats Carlehøg

Prosjektleder/sensoriker
Tlf.: +47 412 24 957
mats.carlehog@nofima.no

Kontaktperson
Portrettbilde av Lily Siri Rømcke
Lily Siri Rømcke

Adm. koordinator
Tlf.: +47 957 78 606
lily.romcke@nofima.no

Påmelding

Påmelding

Meld deg på her: påmelding

Frist for påmelding er 20. november 2018

Avbestilling er gratis inntil 14 dager før kursstart, deretter tar vi 50 % av kursavgiften inntil 7 dager før. Hvis du avbestiller senere enn 7 dager før kurset starter, vil hele avgiften bli belastet. Hvis du er forhindret i å delta, kan en annen overta plassen din. Ved for få påmeldte, forbeholder vi oss retten til å avlyse kurset. Dette vil bli meddelt første arbeidsdag etter påmeldingsfristen.

Kurset vil fokusere på analyse og tolkning av data fra beskrivende sensoriske metoder og data fra nye sensoriske metoder som «CATA» og «Projective Mapping». Kurset vil være basert på både forelesninger, praktiske demonstrasjoner og øvelser (se detaljert program under). Kurset vil bli undervist på engelsk.

Målgruppe

Kurset passer for de som har grunnleggende kunnskap om sensorisk analyse, men føler at de trenger å lære mer om hvordan man analyserer og tolker dataene. Grunnleggende kunnskap om statistiske begreper er nødvendig.

Foredragsholdere:

Tormod Næs, Nofima AS

Paula Varela Tomasco, Nofima AS

Ingunn Berget, Nofima AS

Mats Carlehög, Nofima AS

Penny Bergman, RISE

Kursledere:

Mats Carlehög, Nofima, +47 64970178, mats.carlehog@nofima.no

Penny Bergman, RISE, +46 70 5265740 , penny.bergman@ri.se

Program

Dag 1: 4. desember

10.00     Registrering

Velkommen

Innføring av beskrivende sensoriske metoder

Eksperimentell design og 1- og 2-veis ANOVA (variansanalyse) ved hjelp programvaren PanelCheck

12.00-13.00        Lunsj

Programvaren PanelCheck og dets muligheter

Prinsipalkomponentanalyse (PCA) – Teori og eksempler

«Hands on» (på egen PC) – praktisk arbeid med datasett fra Nofima. PCA, ANOVA og plotting av resultat

Fortsett – praktisk arbeid med datasett. PCA og beskrivende sensorisk metode (individuell, med egen PC)

Plenumsdiskusjon av resultater

16.00     Slutt dag 1

 

Dag 2:   5. desember

08.30     Oppsummering av dag 1

Introduksjon av nye hurtige sensoriske metoder

Kaffepause

«Projective Mapping» – teori, egen smaking og analyse

12.00-12.45        Lunsj

«Check-all-that-apply, CATA» – teori, egen smaking og analyse

Sammendrag av dag 2 – diskusjoner, plenum

16.00    Evaluering og avslutning

Praktisk informasjon

Påmelding

Meld deg på her: påmelding

Frist for påmelding er 20. november 2018

Avbestilling er gratis inntil 14 dager før kursstart, deretter tar vi 50 % av kursavgiften inntil 7 dager før. Hvis du avbestiller senere enn 7 dager før kurset starter, vil hele avgiften bli belastet. Hvis du er forhindret i å delta, kan en annen overta plassen din. Ved for få påmeldte, forbeholder vi oss retten til å avlyse kurset. Dette vil bli meddelt første arbeidsdag etter påmeldingsfristen.

Programvare brukt på kurset:

  • PanelCheck (gratis programvare):

Last ned fra http://www.panelcheck.com/, Windows

eller fra https://github.com/CPHFOOD/PanelCheck/wiki, Mac iOS

  • XL stat (gratis prøveversjon)

Kursdeltakere må ha med egen PC og laste ned de ovenfor nevnte programmene før kurset.

Antallet deltakere er begrenset til 20.

Litteratur og relevante vitenskapelige artikler for deltakere vil bli annonsert senere.

Lokalitet

Nofima AS, Osloveien 1, NO-1430 Ås

Overnatting:

Thon hotel Ski, Ski – Thon hotel Ski cirka 10 km fra Nofima, Ås

Reenskaug hotell, Drøbak – Reenskaug hotell Drøbak ca 10 km fra Nofima Ås

Relatert innhold

  • Filer og lenker

Lenker: