Nofima-bakeren ny landslagstrener

Nofimas baker André Løvaas er betrodd oppgaven som landslagstrener for det norske bakerlandslaget.

Det er over to år siden denne saken sist ble oppdatert.

– Klart jeg er stolt. Det kommer til å bli mye arbeid og mye ansvar, men det kommer også til å bli skikkelig moro, sier den blide bakeren.

André Løvaas mønstrer «med flagget på brøstet» fra årsskifte. Det stor målet er allerede utpekt: VM i bakerfaget i Paris i 2020.

Hardt og målrettet

– Jeg har tidligere vært deltaker på bakerlandslaget. Da la vi mye arbeid i å forsøke å kvalifisere oss til et mesterskap det skal mye til å kvalifisere seg for. Den gangen måtte vi avslutte arbeidet av økonomiske årsaker. Nå skal vi jobbe hardt og målrettet for å prøve å kvalifisere oss til mesterskapet i 2020, sier André Løvaas.

Til daglig hersker han over mel, korn og andre ingredienser på Nofimas velutstyrt fullskalabakeri med solide analysemuligheter på Ås. Der foregår det forskning, innovasjon, produktutvikling, kurs, nettverk og undervisning. Bakerilandslagets nye leder er utdannet baker og har lang og bred erfaring fra bakerbransjen. Sammen med forskere og ingeniører utgjør André Løvaas en unik plattform for forskningsprosjekter og produktutvikling. Norsk landbruk og matprodusenter i alle ledd i verdikjeden tilbys skreddersydde løsninger etter behov. Alt dette skal landslagssjefen ivareta i tillegg til trenerjobben. Det tror han skal gå greit.

Interessant og givende

– Ingen fulldagsstilling med fet lønn å trene bakerlandslaget, altså?

– He, he, nei, trenerjobben er frivillig arbeid. Men jeg anser den som både interessant og givende. Og når arbeidsgiver stiller seg positiv, tror jeg at å ivareta begge rollene kommer til å gå fint. Jeg hadde ikke sagt ja hvis jeg ikke hadde hatt lyst, sier bakeren.

Bakerilandslaget består av seks bakere som i høst tok gull i kategorien «Beste brød» i Nordic Bakery Cup. Å minst gjenta den bedriften blir målet for det første året i «landslagstrøya». I 2016 skal nemlig Nordic Bakery Cup gå av stabelen på hjemmebane i Oslo – samtidig med Nordic Pastry Cup. Det er imidlertid ikke helt det samme laget som vant i høst som slår opp baksten neste gang.

– Utskiftinger skjer naturlig. Noen har sagt fra at de gir seg og andre kommer til. Det er attraktivt å få være med på landslaget, slår André Løvaas fast.

Ellers kommer Løvaas’ nye rolle til å medføre mindre konkurranser, en del oppdrag for sponsorer, og ulike arrangementer for å promotere bakerfaget – som består av betydelig mer enn mel og vann og gjær.

– Svært attraktivt

– Hvorfor er det du som har fått denne posisjonen?

– Forhåpentlig for at jeg har noe faglig å fare med. Jeg regner jo med at det er André Løvaas og det jeg står for både menneskelig og faglig som har vært ønsket som landslagstrener, ettersom jeg har fått tilbudet, sier bakeren.

Det faglige miljøet som Nofima representerer, mener han imidlertid ikke er noe å kimse av.

– Den kunnskapen landslaget får tilgang til gjennom fagmiljøet her, tror jeg også er svært attraktivt, sier Andre Løvaas.

 Mat og helse  

Les mer om:

Relatert innhold