.

Torskefilet – fersk og kveisfri

I sin doktorgrad har sivilingeniør Agnar Sivertsen ved Nofima utviklet et nytt system for automatisk inspeksjon av torskefileter, kalt avbildende spektroskopi. Systemet finner ikke bare uønskede elementer, men kan også si noe om hvor fersk fisken er.

Manuell trimming og inspeksjon av torskefileter er ansett som den mest tidkrevende og kostbare delen av filetproduksjon i Norge i dag, opp mot 50 % av produksjonskostnaden.

Automatisk kontroll

I Norge er det meste av prosessering av fisk mekanisert. Men inspeksjon og trimming gjøres fremdeles manuelt, og er ofte flaskehalsen i en filetlinje. Kveis er ansett som det viktigste og vanskeligste elementet å påvise i en filet. Dette manuelle arbeidet utføres ofte i tempererte områder, der produktet kan utsettes for enzymatisk og mikrobiologisk påvirkning med påfølgende nedgradering. Nå kan norsk fiskeindustri tilbys en bedre løsning for automatisk kontroll av filet, med hovedfokus på torsk.

Fersk som en fisk

Det nye systemet er i stand til å gjennomlyse torskefileten, med eller uten skinn, og kan automatisk påvise kveis og i hvilken del av fileten den er lokalisert. Samtidig blir fisken sjekket for hvor lenge den har ligget på is og om den eventuelt har vært frosset, alt i en hastighet på en filet per sekund.

Med fisken rett utenfor stuedørene

På grunn av høye personalkostnader i Norge og vansker med å rekruttere arbeidere blir en stadig økende del av fangstene frosset og solgt til andre land med lave produksjons- og personalkostnader. Tilbake som ferdige produkt i Europa konkurrerer disse med norskproduserte, og selges som regel til betydelig lavere pris. Skal produsentene kunne konkurrere med lavkostland må de høye personalkostnadene ned. Men fiskeprodusenter i Norge har en stor fordel, nærhet til fiskebankene. Dette kan gi norsk fiskeindustri en ny mulighet til å kutte produksjonskostnader, og beholde fisken i Norge.

Mye har vært prøvd

Allerede fra tidlig 1990-tall har det vært testet ut systemer som benyttet forskjellig lyssetting for deteksjon av uønskede elementer i filet, men dette hadde sin begrensning. Ofte ble andre ting som f.eks. fiskeskjell, bein og bindevev tolket som kveis, og kveis som satt dypt inn i fileten ble ikke oppdaget. De tidligere metodene var også for langsomme for industrielle forhold, og ble aldri satt i industriell produksjon. En typisk prosesseringsfart er én fisk per sekund, noe som krever et samlebånd med en fart på 40 cm per sekund. Det nye systemet har nå løst dette.

Sivilingeniør Agnar Sivertsen disputerer fredag 11. november 2011 på Realfagbygget, Universitetet i Tromsø og skal offentlig forsvare sin avhandling ”Automatic Inspection of Cod (Gadhus Morhua L.) Fillets by Hyperspectral Imaging».

Veiledere i doktorgradsarbeidet har vært seniorforsker Karsten Heia og forskningssjef Heidi Nilsen ved Nofima og professor Fred Godtliebsen ved Universitet i Tromsø.

Doktorgradsarbeidet har vært finansiert av Norges forskingsråd, Fiskeri- og Havbruksnæringens Forskningsfond (FHF) og BAADER.

 Sjømatindustri  

Relatert innhold