.
Fagdag

Salt i maten?

 Mat og helse    Råvare og prosess    Sensorikk, forbruker og innovasjon  

Forskningsprosjektet SALTO inviterer til temadagen "Salt i maten?" den 21. oktober. Helse- og omsorgsdepartementet med Bent Høie i spissen utfordrer matbransjen til å redusere bruken av salt. SALTO-prosjektets resultater er aktuelle som aldri før, og de kan gjøre en forskjell!

Dato: 21. oktober 2014
Sted: Nofima, Osloveien 1, Ås
Pris: kr 1.500,-
Kontaktperson
Portrettbilde av Solveig Le Divenah

Bli med på temadag om saltreduksjon i mat. Dagen arrangeres av NHO Mat og drikke og KLF (Kjøtt- og fjærfebransjens landsforbund).
Vi lover aktuelle foredrag og interessante diskusjoner!

Danske beregninger viser at hvis gjennomsnittlig saltforbruk reduseres med ca. 3 gram per dag, kan tusen dødsfall unngås årlig. En kan forvente 400 000 færre personer med forhøyet blodtrykk, og spare 1-2 milliarder kroner på utgifter relatert til hjerte- og karsykdommer.

Tid: 21. oktober 2014 fra kl 09:30 til kl 15:30.
Registrering fra kl 09:00

Program:

kl. 9.30 Statssekretær i Helse- og omsorgsdepartementet Cecilie Brein-Karlsen åpner dagen

Generelt om SALTO-prosjektet
Produktutvikler Randi Kvarberg, Orkla Foods Norge og prosjektleder for SALTO

Generelt om salterstattere
Forsker Kjell D. Josefsen, SINTEF Materialer og kjemi

Saltreduksjon i posteier
Direktør for Helse og ernæring Linda Granlund, Mills DA

Ådne Espeland AS: Natriumreduksjon i kokt skinke – effekter på kjemiske og sensoriske egenskaper
Forsker Kirsti Greiff, SINTEF Fiskeri og Havbruk

Saltreduksjon i kjøttfarseprodukter
Produktutvikler Randi Kvarberg, Orkla Foods Norge

Tine – Saltreduksjon i ost
Forskningsleder Berit Nordvi

1105-1215 Lunsj

Salt i brød
Seniorforsker Stefan Sahlstrøm, Nofima

Saltreduksjon i premarinert sild
Forsker Kirsti Greiff, SINTEF Fiskeri og Havbruk

Vurdering av nytte og risiko ved å bruke kaliumklorid som salterstatter i produksjon av matvarer
Professor Jan Alexander, leder av Hovedkomiteen i VKM

Helsemyndighetene og tiltaksplan salt, informasjonskampanje, Nøkkelhullet
Seniorrådgiver Anniken Owren Aarum, Helsedirektoratet

1400-1420 Pause

Potensiale for saltreduksjon i serveringsbransjen
Kvalitetssjef Vibeke Bryhn-Hansen, Umoe Restaurants

30 % saltreduksjon innen 2016 – REMA 1000 krever og utfordrer egne og eksterne leverandører
Kategorisjef Hanne Dyran, REMA1000

Norgesgruppens strategi for helse og ernæring 2014-2017: Et av hovedmålene er mindre salt
Fagsjef sunnhet og ernæring Aina Marie Lien

Reduksjon av salt – en del av Coops helsepolitikk
Produktspesialist Merete Rørvik, Coop Varesikring

ICA og reduksjon av salt
Kvalitetssjef produkt & butikk Helen K. Fosshaug

Kontaktpersoner ved spørsmål om temadagen:

Solveig Le Divenah, Nofima: solveig.le.divenah@nofima.no / 64 97 04 81

Steinar Høie, NHO Mat og Drikke: sh@nhomd.no / 481 51 498

Mette Juberg, Kjøtt- og fjørfebransjens Landsforbund (KLF): mette@kjottbransjen.no / 901 03 455

Forskningsprosjektet SALTO er arrangør av dagen. Prosjektet er støttet av Norges forskningsråd, og er et samarbeid mellom Stabburet, Mills, Tine, Espeland, NHO Mat og Drikke og KLF, samt FoU-miljøene Bioforsk, Nofima, SINTEF og NMBU.

Klikk her for påmelding

Relatert innhold

  • Filer og lenker